Nyheder20. januar 2022

Er fuldkornspasta og linsebøffer det nye bøf bearnaise?

Et nyt studie viser, at fuldkorn er et blandt flere fremragende bud på kilden til en bæredygtig fremtid
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20170913-131232-a-1920x1281we.jpg
 Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En stor bøf stegt medium/rare, fritter og en dejlig stor klat bearnaisesovs.

Det lyder sgu ikke så ringe endda vel?

Men når vi dypper den saftige bøf i det franske estragon-mirakel for derefter at sætte tænderne i dyret, tænker vi så for alvor over de mulige konsekvenser for miljøet?

Det er der med garanti, mange som gør. Men kender vi til de bedst mulige alternativer til at holde proteindepotet opfyldt?

Men nu behøver du ikke lede længere. Og det er ikke nødvendigvis den største omvæltning.

For ifølge en videnskabelig artikel i det medicinske tidsskrift Nutrition Reviews kan vi sagtens erstatte proteinerne fra kød med vegetabilske proteiner.

Og her kommer noget, der værdsættes i stor grad i lille Danmark til at spille en rolle.

Nemlig korn!

- Vores analyser viser, at vi uden problemer kunne udskifte 20 pct. af det animalske protein med protein fra vegetabilske kilder. Her kunne halvdelen sagtens komme fra kornprodukter, og det ville kunne nås ved blot at spise tre ekstra skiver rugbrød dagligt. Den anden halvdel kan med fordel komme fra bælgfrugter, eksempelvis bønner eller linser, siger postdoc Anne Kirstine Eriksen, som er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Selvom det ikke ligefrem lyder som verdens fedeste idé at skifte den røde bøf ud med fuldkorn eller bønner, så kan de 20 procent ændre meget.

Og det er ikke kun miljøet, der vil have godt af en linsebøf med fuldkornspasta i ny og næ.

- Ikke alene belaster planteproteiner slet ikke vores planet i samme grad som proteiner fra animalske produkter. Hvis vi erstatter animalske produkter med fuldkornsbaserede produkter, vil det desuden sænke risikoen for både type 2 diabetes, hjertekarsygdom samt tarmkræft på befolkningsniveau, siger Anne Kirstine Eriksen.

Så måske det ikke vil være helt tosset fremover at kigge på, at man måske prøver at erstatte bare 20 procent af kødet med de såkaldte vegetabilske kilder.

Men vi er faktisk allerede langt i den proces – i hvert fald rent fuldkornsmæssigt.

En undersøgelse foretaget af Megafon viser nemlig, at 79 procent af de adspurgte har svaret, at de spiser fuldkorn enten dagligt eller næsten dagligt.

Så noget kunne tyde på, at danskerne allerede er begyndt at sætte kursen.

Derudover må vi jo heller ikke glemme, at estragon er en plante, og derfor er drøngodt for miljøet.

Og som vi ved, findes der ikke det stykke tilbehør, som en god bearnaise ikke kan klare.

Velbekomme!

Sponsoreret indhold