Nyheder3. oktober 2023

Er din efterårsferie i fare? Kæmpe væggelus-udbrud i Paris

En blodsugende horde af væggelus angriber den franske hovedstad midt i modeugen - og bare to uger før skolernes efterårsferie
Væggelus - på engelsk bedbugs - er blevet et omfattende problem i Paris, hvor der lige nu er modeuge, og mens der er under 300 dage til OL.
Væggelus - på engelsk bedbugs - er blevet et omfattende problem i Paris, hvor der lige nu er modeuge, og mens der er under 300 dage til OL.
 Foto: JEWEL SAMAD/Ritzau Scanpix

TIP OS: Kender du mere til problemet? Del din viden og erfaringer i en mail til journalisten på sipe@sh.dk.

Midt under Paris Fashion Week lader én knap så kærkommen ting at være på mode. Ubudne gæster, der sætter sig i tøj eller møbler, og som rejser med hjem i bagagen.

Og selvom du ikke har lyst til at hoppe på denne trend, er det nok også snarere den, der hopper på dig.

Derfor bør man formentlig også være særlig opmærksom, hvis man har planer om at lægge vejen forbi byernes by, Paris, hvor beboere og turister lige nu har meget store problemer med blodsugende væggelus.

Det skriver adskillige medier, herunder NBC, og CNN.

- Ingen er sikre

Selv viceborgmester i Paris, Emmanuel Gregoire, har på fransk tv måtte holde en orienterende tale til befolkningen, hvor han kaldte fænomenet for ”udbredt”.

– Man må forstå, at ingen er sikre. Selvfølgelig kan man være i særlig risiko, men i virkeligheden kan man fange væggelus hvor som helst, hvorefter man så bringer dem med hjem, sagde han.

Han fortæller, at myndighederne i storbyen har oplevet en stigning i antallet af folk, der beder om hjælp til at løse problemerne med skadedyrene.

Flere offentlige instanser i den franske hovedstad er på det seneste blevet opfordret til at skride til handling, eftersom videoer af væggelus på både tog, metroer og færgeoverfarter er blevet delt ivrigt.

Også fra selveste viceborgmesterens side, der opfordrer staten til at udforme en handlingsplan, så man kan få bugt med væggelusene, før OL 2024 næste sensommer skal afholdes i byen.

RATP, der opererer den parisiske metro, fortæller ifølge CNN, at de er ”ekstremt opmærksomme på sagen”. De fortæller dog også, at der efter en undersøgelse foretaget i sidste uge, ikke var nogen rapporter om væggelus ombord på togene.

Ekstra grundig rengøring

Har man selv været på et overnatningssted, der har været inficeret med væggelus, så ved man også, at de små kryb er ufatteligt svære at slippe af med igen.

Af netop denne grund har togselskabet Eurostar – der står for togtransporten gennem den såkaldte ”Chunnel” mellem det sydlige England og det nordlige Frankrig – taget særlige forholdsregler, for at undgå at væggelus-problemet spreder sig.

Råd mod væggelus

Ifølge Miljøstyrelsen i Danmark kan det være en rigtig god ting at tjekke sit overnatningssted for væggelus eller spor efter dem, når man tjekker ind på hoteller eller vandrehjem. PÅ deres hjemmeside står der således:

”Risikoen for at få væggelus med hjem er størst, når man kommer steder, hvor der kommer og sover mange mennesker, eksempelvis hoteller, pensionater, campinghytter mv. Når man kommer til et nyt overnatningssted, bør man derfor se godt efter, om der ligger døde væggelus, tomme huder fra væggelus-nymfer eller små brunsorte pletter efter væggelus ekskrementer ved revner og sprækker i sengerammen og i og omkring sengen i det hele taget.”

Når du rejser

  1. Se efter tegn på væggelus på dit overnatningssted.
  2. Behold dit tøj i kuffert og tasker.
  3. Stil dine kufferter og tasker væk fra sengen og op fra gulvet.
  4. Har du mistanke om væggelus, så vask alt tøjet.
  5. Hvis muligt, så kom kufferter og tasker i fryseren i et døgns tid.
  6. Du bør også skifte overnatningssted, hvis du konstaterer væggelus.

Kilde: Miljøstyrelsen

Tirsdag bekræftede selskabet ifølge The Independent, at de ville iværksætte ”forebyggende behandlinger” på tværs af hele deres tognetværk.

– Vores kunders sikkerhed og velvære er altid førsteprioritet, og tilstedeværelsen af ​​insekter såsom væggelus ombord på vores tog hører til sjældenhederne, indleder en talsmand sin forklaring overfor mediet, før han tilføjer, at alle togenes tekstiloverflader rengøres grundigt og jævnligt, så man effektivt eliminerer insekter, lyder det.

Kravlede rundt i sengen

The Independent har ligeledes talt med en britisk statsborger, Dylan Rubers på 33 år, som er bosat i kunstnerkvarteret Montmartre, Paris. Han fortæller om det ”mareridt”, han vågnede op til, da han fandt væggelus kriblende rundt i kanterne af hans seng.

– Jeg vågner midt om natten, og tænder lyset på min telefon, og så ser jeg dem der i sengen med mig, siger han.

– Sengen er normalt et trygt og behageligt sted, men nu føler jeg mig bare kløende og paranoid.

TIP OS: SE og HØR vil meget gerne høre fra dig, hvis du har planer om en tur til Paris, eller har du netop været turist i den franske storby, og har du været uheldig at have fået de små kryb med hjem i kufferten. Send en mail til sipe@sh.dk.

Sponsoreret indhold