Nyheder10. november 2022

Enhedslisten er klar til at vælte regeringen: Nægter at være i regering med Moderaterne

Ifølge Enhedslistens politiske ordfører vil partiet ikke komme til at lægge mandater til en regering med Moderaterne
Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører, mener, at Moderaternes politik er "mindst lige så højreorienteret" som Liberal Alliances og Konservatives politik
Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører, mener, at Moderaternes politik er "mindst lige så højreorienteret" som Liberal Alliances og Konservatives politik
 Foto: Ritzau Scanpix

Det er fuldstændig uspiseligt for Enhedslisten, hvis fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) ender med at danne en regering, hvor tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, indgår.

Faktisk vil Enhedslisten være klar til at vælte en sådan regering.

Det siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til Jyllands-Posten.

Spørgsmål: Vil I stemme for en mistillidsafstemning til en sådan regering, fordi Moderaterne er med?

- Ja, for der er et rød-grønt flertal, og det bør Mette Frederiksen benytte sig af. Så ja, siger Mai Villadsen til Jyllands-Posten.

Hun mener, at Lars Løkke Rasmussens politik er "mindst lige så højreorienteret" som Liberal Alliances og De Konservatives politik.

Mai Villadsen henviser til, at partierne i rød blok tilsammen fik 90 mandater ved folketingsvalget 1. november, når man regner de i alt tre røde nordatlantiske mandater med.

Det er akkurat nok til et flertal i Folketinget.

Socialdemokratiet gik - i lighed med Moderaterne og De Radikale - imidlertid til valg på at få dannet en bred regering hen over midten af dansk politik.

Det sker også set i lyset af den aktuelle økonomiske og sikkerhedspolitiske situation efter Ruslands invasion af Ukraine, som har sendt inflationen og priserne på himmelflugt.

Hvis forhandlingerne om en regering ender med en flertalsregering eller en regering med parlamentarisk opbakning fra et flertal i Folketinget uden om Enhedslisten, så vil Mai Villadsen dog ikke komme langt med sin mistillid.

For i det tilfælde vil Enhedslisten være sat uden for indflydelse i det spørgsmål, da Danmark har negativ parlamentarisme.

Ifølge grundloven betyder det, at man ikke kan udnævne en ny regering, som har et flertal imod sig, og den må ventes at blive mødt af en mistillidserklæring i Folketinget umiddelbart efter sin tiltræden.

Sponsoreret indhold