Nyheder6. november 2023

En humanitær krise: Gaza er en kirkegård for børn

FN's generalsekretær António Guterres kalder "mareridtet" i Gaza er mere end en humanitær krise
Tusindvis af civile palæstinensere og israelere er døde siden den 7. oktober 2023. Her foto fra mindehøjtidelighed.
Tusindvis af civile palæstinensere og israelere er døde siden den 7. oktober 2023. Her foto fra mindehøjtidelighed.
 Foto: Fadel Senna/AFP/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Gaza-myndigheder: Angreb har dræbt 10.000 i Gaza

FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrede mandag til en øjeblikkelig våbenhvile i konflikten mellem Israel og Hamas, og han advarede om, at den bombarderede Gazastribe er ved at blive "en kirkegård for børn".

- Det haster mere og mere for hver time med at få en våbenhvile i stand, sagde han i FN-hovedkvarteret i New York.

Han bemærkede, at ikke alene parterne i konflikten, men hele det internationale samfund står med overhængende og fundamentale ansvar:

- At få stoppet disse umenneskelige, kollektive lidelser og få udvidet den humanitær hjælp til Gaza. Mareridtet i Gaza er mere end en humanitær krise. Det er menneskehedens krise.

Flere end 10.000 personer er blevet dræbt i Gaza siden 7. oktober som følge af israelske angreb. Blandt de omkomne er 4104 børn. Det oplyser det Hamas-kontrollerede sundhedsministerium i Gaza.

Generalsekretær Antonio Guterres i New York til FN-møde om krisen i Gaza d. 6. november.
Generalsekretær Antonio Guterres i New York til FN-møde om krisen i Gaza d. 6. november.
 Foto: Caitlin Ochs/Reuters/Ritzau Scanpix

Guterres beklagede også drabene på journalister og pressefotografer.

Ifølge Komitéen for beskyttelse af Journalister, som har base i New York, er mindst 36 journalister og mediearbejdere blevet dræbt under konflikten.

- Der er angiveligt dræbt flere mediearbejdere over en periode på fire uger end i nogen anden konflikt i mindst tre årtier, sagde FN-chefen.

Guterres har nu formelt frigivet 1,2 milliarder dollar (over 8,3 milliarder kroner) til humanitær hjælp til de 2,7 millioner palæstinensere i Gazastriben og på dele af Vestbredden og i Østjerusalem.

Lastbiler med nødhjælp kommer ind i Gaza fra Egypten gennem Rafah -grænseovergangen, men det er i betydeligt mindre omfang end før den 7. oktober.

- Vejen frem er en humanitær våbenhvile - nu. Alle parter er forpligtede til det i henhold til internationale humanitære love.

Sikkerhedsrådet mødes om Gaza igen mandag. Mødet, som er indkaldt af De Forenede Arabiske Emirater, finder sted for lukkede døre. Mødet finder ifølge planen sted klokken 15 - (klokken 21 dansk tid).

Sponsoreret indhold