Nyheder13. februar 2023

Emanuel Nûko frikendt for vold

Emanuel Nûko, medlem af Grønlands parlament, blev søndag frikendt i voldssag fra 2021, skriver Sermitsiaq. AG

Det grønlandske parlamentsmedlem Emanuel Nûko fra partiet Naleraq er søndag blevet frikendt i en sag om vold samt truende adfærd over for politiet.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq. AG.

Ifølge anklagemyndigheden hos Grønlands Politi skulle Emanuel Nûko i foråret 2021 have skubbet en person omkuld og efterfølgende slået personen i baghovedet to gange.

Da politiet forsøgte at anholde politikeren, der havde drukket mellem 15 og 20 genstande, ville han ikke adlyde ordrer og var aggressiv. Derfor måtte politiet bruge peberspray.

Men Sermersooq Kredsret i byen Tasiilaq, hvor hændelsen skete, mente ikke, at anklagemyndigheden havde bevist, at Nûko var voldelig samt truende over for politiet.

Ifølge Sermitsiaq.AG havde anmelderen af voldsepisoden fortalt under retssagen, at han ikke var blevet slået under hændelsen.

Anmelderen husker ikke, hvorfor han afgav en anden forklaring til politiet, da hændelsen skete, skriver mediet.

- Det er fordi, det aldrig er sket. Jeg har aldrig slået nogen i hovedet. Det var en falsk anmeldelse, siger Nûko til Sermitsiaq. AG.

Grønlands Politi overvejer, om sagen skal ankes.

Emanuel Nûko er på orlov fra det grønlandske parlament, men forventer at vende tilbage, når han er klar til det.

Politikere i det danske kongerige er beskyttet af parlamentarisk immunitet.

Det vil sige, at et medlem af Folketinget, Lagtinget på Færøerne eller Inatsisartut i Grønland ikke kan stilles for retten i en straffesag eller blive varetægtsfængslet uden parlamentets godkendelse - medmindre medlemmet er grebet på fersk gerning.

Bestemmelsen om immunitet har til formål at beskytte medlemmerne af parlamenterne mod vilkårlige forfølgelser fra regeringens side.

Emanuel Nûkos immunitet blev ophævet i slutningen af september sidste år.

Sponsoreret indhold