Nyheder1. september 2023

Elløbehjul forbudt i denne europæiske hovedstad

Fra i dag er det slut med de populære elløbehjul i denne storby
De mange elløbehjul er blevet kritiseret for at undergrave sikkerheden i trafikken for både biler og fodgængere.
De mange elløbehjul er blevet kritiseret for at undergrave sikkerheden i trafikken for både biler og fodgængere.
 Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix

Fredag blev det forbudt at udleje elløbehjul i Paris, og udlejningsselskaberne har nu travlt med at fjerne deres stativer og løbehjul fra gaderne i den franske hovedstad.

De mange elløbehjul er blevet kritiseret for at undergrave sikkerheden i trafikken for både biler og fodgængere, og Paris har som den første hovedstad i Europa nu helt forbudt udleje af dem.

Udlejerne siger, at de har haft omkring 400.000 månedlige brugere, som nu må finde andre måder at bevæge sig rundt i storbyen. I medierne har mange givet udtryk for deres modstand mod afskaffelsen af elløbehjul til udlejning.

- Jeg bruger elløbehjul hver dag. Dermed slipper jeg for at tage bilen, når benzinen er dyr. Men nu bliver det hele meget mere kompliceret, siger Ruben, en frustreret bruger af de nu forbudte elløbehjul, i et interview med radiokanalen Europe 1.

– Så nu må jeg enten gå tilbage til bilen, som ikke er god for miljøet, eller også må jeg købe mit eget elløbehjul, tilføjer han.

I 2020 sagde Montreal nej til både udlejede og private elløbehjul på offentlige veje og cykelstier.

Beslutningen i Paris er truffet på grundlag af en folkeafstemning i april, hvor et overvældende stort flertal stemte for at få forbyde udlejningen af løbehjul. Det var dog kun 7,5 procent af vælgerne, som deltog i afstemningen.

Mange parisere har klaget over at se løbehjulsbrugere zigzagge hurtigt gennem en folkemængde, ligesom mange har været trætte af se løbehjul stå i vejen på fortove og i vejkryds. Samtidig er mange skræmte over antallet af løbehjulsulykker.

Borgmesteren i Paris, Anne Hidalgo, har ført kampagne mod elløbehjulene, som hun har betegnet som "en plage".

Udlejningsselskaberne Operators Lime, Tier og Dott har gradvist fjernet deres 15.000 elløbehjul fra gaderne i paris, og de planlægger at sende dem til andre storbyer i Europa eller andre dele af verden.

Det californiske firma Lime vil sende sine løbehjul til Lille i det nordlige Frankrig, til London og København samt flere tyske byer.Sponsoreret indhold