Nyheder3. februar 2022

Elene fra ”Mit spaltede jeg”: Blev traumatiseret af sin barndom

I aften fortæller hun om at leve med DID i en dokumentarserie på TV 2. Her fortæller hun historien om sin barndom.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/aurora-6241666-md5-fbe2e2311accb8739783719d8b9e24e0.jpeg
 Foto: Søren Lamberth

Af Nina Sommer, Ude og Hjemme

Hendes liv har langt fra været nemt. Selv om rækkehuset i Næstved udefra lignede de andre hjem, var det ikke som hos de andre. Alkohol var en del af hverdagen, og lige så længe Elene kan huske, har hun følt sig forladt.

– Jeg har haft mange flashbacks til min tidlige barndom. Jeg har en fysisk fornemmelse af at ligge og skrige, mens jeg kigger op på en høj kant.

Skolen

Hun har flere gange forladt hjemmet som barn og gået hvileløst rundt, sovet i sin fars bil eller ligget i et skur, og i skolen var der også problemer.

Læreren beskriver blandt andet, at Elene godt vidste, hvordan hun skulle opføre sig, men alligevel havde svært ved at styre sit temperament over for voksne.

Hun følte sig ensom, og hverken klassekammeraterne eller lærerne forstod hendes råb om hjælp.

Artiklen fortsætter under billedet

https://imgix.seoghoer.dk/elene_miella_eden_nielsen_privatbilleder_uh_31_2sl7726_22sep21.jpg

Elenes råb om hjælp blev ikke hørt af hverken lærere eller klassekammerater (Foto: Privat)

Volden

Elene fortæller, at hun i flere år havde råbt om hjælp ved at fortælle, hun havde det dårligt, men folk opfattede hende i stedet som opmærksomhedskrævende. Ingen forstod, at den lille pige var omringet af vold i hverdagen.

Nogle gange kom slagene ud af det blå, og andre gange blev hun straffet, hvis hun ikke gjorde, som der blev sagt.

– Jeg kan huske, at jeg engang vaskede stegepanden i sulfo. Da min mor så det, tog hun den ud af hånden på mig og slog mig med den, fortæller Elene.

Hun har også oplevet at blive trampet på med træsko, hevet hen ad gulvet i sit hår og brændt med cigaretter, hvilket hendes arm stadig vidner om.

Overgrebene

De første seksuelle overgreb jeg husker, der er jeg syv-otte år, fortæller Elene.

Hun har fortrængt en del af de voldsomme overgreb, som hun blev udsat for, og ubevidst udviklede hun en overlevelsesstrategi, hvor hun mentalt forlod sin krop, når overgrebene stod på. Det bliver også kaldt dissociation.

Til sidst reagerede hun ikke hverken når hun fik slag eller når de seksuelle overgreb fandt sted.

Anbringelsen

I mange år var Elene overladt til sig selv, selv om indberetningerne blev flere og flere. Først da hendes faster en dag så morens raseri mod hende, tog fasteren affære.

Da Elene var 12 år, blev hun fjernet fra hjemmet. Først kom hun på børnehjem og senere på et opholdssted.

– Jeg havde nogle voldsomme mareridt, hvor jeg kastede op, tissede i sengen og skreg, og det var så slemt, at lederen af bostedet blev nødt til at sove sammen med mig, fortæller Elene.

I starten forstod hun ikke, hvorfor hendes krop reagerede så voldsomt, men det viste sig, at det var erindringerne om de utallige overgreb, der kom op til overfladen.

Anmeldelsen

Især en mand dukkede flere gange op i hendes erindringer. Hun vidste, der var flere mænd, men kunne dengang kun koble én person til bestemte overgreb med 100 % sikkerhed. I dag husker hun flere.

Hun anmeldte manden, og han blev efterfølgende idømt halvandet års fængsel i 2009 for at tiltvinge sig samleje med den dengang 8-årige Elene, ligesom han tvang hende til oralsex og anden kønslig omgang. Han blev kendt skyldig i både by- og landsretten.

Det var ikke den store trøst for Elene, der i stedet fandt trøst ved alkohol og stoffer. Men når rusen gik af, tog selvskade, selvmordsforsøg og grænsesøgende seksuel adfærd over.

Artiklen fortsætter under billedet

https://imgix.seoghoer.dk/elene_miella_eden_nielsen_privatbilleder_uh_46_2sl7743_22sep21.jpg

Elene har siden, hun var helt lille oplevet svigt og misrøgt. (Foto: Privat)

Bearbejdelsen

På grund af misrøgten kan Elene i dag ikke varetage et job. Hendes krop er på grund af traumerne ekstrem følsom over for stress. Derudover har hun stadig mareridt om fortiden, når hun skal sove.

Men derfor kæmper Elene stadig for retfærdighed. For eksempel har hun i flere år været frivillig i Landsforeningen Spor, der arbejder for at synliggøre og forbedre forholdene for mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb.

Derudover har hun Facebook-bloggen ”Engang hed jeg Mette”, hvor hun fortæller om sit liv med senfølgerne af barndommens traumer.

– Det betyder meget for mig, hvis min historie kan være med til at hjælpe andre, fortæller Elene.

Sponsoreret indhold