Nyheder17. marts 2022

Ekstrem interesse for elcykler: Benzinpriserne får danskere til at overveje transportformen

Flere danske cykeludbydere oplever en stigende efterspørgsel på deres elcykler
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dsc07920.jpg
 Foto: Wheeling

Hvis de høje benzinpriser har fået dig til at overveje at droppe bilen og finde andre måder at komme på arbejde eller studiet, er du ikke alene.

I hvert fald ikke, hvis dit alternativ har været at skaffe en elcykel.

En række cykelforhandlere- og udlejere fortæller til SE og HØR, at efterspørgslen på de modvindsresistente transportmidler er steget betragteligt i februar og marts, efter at krigen i Ukraine har sendt priserne på benzin op.

Ingen tvivl om, at det skyldes benzinpriser

Det gælder blandt andet hos den danske virksomhed Jooll, der tillader arbejdsgivere, at lade medarbejdere betale for deres cykler over lønnen.

Her fortæller co-founder Anders Torp, at der har været en markant stigning i efterspørgslen af elcykler, siden priserne på benzin er gået op.

Jooll har omkring 1000 virksomheder som kunder, men alene de seneste 14 dage har næsten 200 nye virksomheder henvendt sig.

- Vi har aldrig oplevet en så markant stigning i efterspørgslen nærmest fra den ene dag til den anden, og der er ikke nogen tvivl om, at det er de stigende benzinpriser, der har fået rigtig mange danskere til at stoppe op og overveje, hvordan man kan indrette sine transportbehov på nye måder.

- Det betyder også, at vi lige nu får kontinuerligt flere og flere bestillinger fra de mere end 1.000 virksomheder der allerede i gang – de skruer markant op for Jooll-bestillingerne, siger Anders Torp.

Han oplyser, at omkring 90 procent af alle valgte cykler hos Jooll er elcykler.

forsøger sig frem

Også hos virksomheden Wheeling, hvor man kan leje en elcykel på månedsbasis til et fast abonnement, oplyser direktør Peter Modin, at efterspørgslen på elcykler er steget ”ret markant”.

- Vi sælger lige nu næsten to gange mere, end vi gjorde, før priserne (på benzin, red.) skød i vejret, siger direktøren til SE og HØR.

Han tror, at mange danskere lige nu føler sig frem i et meget usikkert benzinmarked.

- Det er jo noget den almene dansker mærker tydeligt, hver gang bilen skal fyldes med benzin eller diesel, og derfor er en lejet elcykel pludselig at godt alternativ til den daglige transport, da man sparer på brændstof og samtidig kan prøve det uden at skulle bruge mange penge på sin egen cykel.

- Så jeg tror egentlig at stigningen, vi oplever, er en kombination af de stigende benzinpriser, og det faktum at folk ikke ved, om alt bliver normalt igen, hvorfor det at leje sin elcykel er at foretrække.

Sæsonen og vejret spiller også en rolle

Mere forsigtig er man hos Fri BikeShop, hvor man dog også har oplevet en stigning i efterspørgslen på cykler – inklusiv elcykler.

Her giver man også det gode martsvejr en del af skylden for, at flere lige nu leder efter en elektrisk jernhest.

Det samme konkluderer man hos Swapfiets, hvor de sidste to uger har budt på en større efterspørgsel end de samme uger sidste år.

- Men jeg tror uanset, at det at skifte bilen ud med cyklen og måske endda en elcykel for dem med længere distancer, er noget som mange går og tænker på i øjeblikket.

- En fuld tank koster efterhånden det samme som to måneders elcykel eller seks måneders normal cykel hos Swapfiets, lyder det fra Oliver Pedersen, der er Brand Manager hos den hollandske cykeludlejer.

Prisen på en liter blyfri 95 ligger torsdag eftermiddag på 15,39 kroner ifølge OK Benzins prisudviklingsindeks.

Sponsoreret indhold