Nyheder13. februar 2023

Ekstra Bladets lokkedue risikerer fængsel: Tiltalt for tyveri af Mette Frederiksens ministerbil

En kvinde kan ende i fængsel efter at være blevet brugt af Ekstra Bladet til at afsløre, at statsminister Mette Frederiksens ministerchauffør kørte ulovlige ture og havde sex i ministerbilen
Tanja Iversen kan nu ende i fængsel efter at være blevet brugt af Ekstra Bladet til at afsløre, at statsminister Mette Frederiksens ministerchauffør kørte ulovligt. nbsp;
Tanja Iversen kan nu ende i fængsel efter at være blevet brugt af Ekstra Bladet til at afsløre, at statsminister Mette Frederiksens ministerchauffør kørte ulovligt.
 Foto: Ritzau Scanpix

43-årige Tanja Iversen risikerer fængsel, efter at hun blev brugt som lokkedue af Ekstra Bladet i et forsøg på at lave en historie om Mette Frederiksens ministerchauffør.

Det fortæller hun til nyhedsprogrammet "Reporterne" på 24syv. Sammen med Ekstra Bladet forsøgte hun i august 2021 at afsløre, at statsministerens chauffør bruger ministerbilen til at date og have sex med kvinder.

– Jeg synes, at jeg er blevet røvrendt af et større medie. Jeg burde have et klap på skulderen, fordi jeg har påvist, at der er et sikkerhedsbrud,” siger Tanja Iversen.

Onani i ministerbil

I et samarbejde med Ekstra Bladet havde Tanja Iversen, der til daglig ikke arbejder som journalist, gennem Tinder lokket chaufføren med på date.

Efter at være blevet udstyret med skjult kamera og mikrofon af Ekstra Bladet, blev Tanja Iversen hentet af ministerchaufføren i en bil, der senere skulle vise sig at være én af Statsministeriets ministerbiler.

Hun blev derefter, mens udstyret optog, kørt fra Ishøj til Rungsted Havn. Undervejs onanerede chaufføren, mens han kørte bilen. Under turen gjorde han desuden holdt i shoppingcentret Fields for at købe sexlegetøj.

Føler sig svigtet

Ekstra Bladet endte med ikke at bringe historien, da avisens journalister var i tvivl om, hvorvidt det rent faktisk var Mette Frederiksens ministerbil.

Tanja Iversen meldte dog chaufføren til politiet. Hun er nu tiltalt for at have medvirket til brugstyveri af bilen. Derfor mener hun også, at Ekstra Bladet har svigtet sit ansvar.

“Qvortrup skulle have været der hele vejen igennem. Han skulle have taget mig i hånden i det her og fortalt mig, at det var ulovligt,” siger Tanja Iversen.

Ifølge straffeloven kan hun risikere op til halvandet års fængsel. 24syv er i besiddelse af både anklageskriftet og SMS’er mellem Tanja Iversen og Ekstra Bladets journalister, der bekræfter hændelsesforløbet.

Qvortrup ærgrer sig over forløbet

Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør Knud Brix skriver i en mail, at det er absurd, at Tanja Iversen er tiltalt, da “hun jo ønskede at blotlægge en alvorlig sikkerhedsbrist”.

Avisens daværende ansvarshavende chefredaktør Henrik Qvortrup fortæller til 24syv, at han ærgrer sig “gul og blå” over, at Ekstra Bladet ikke fandt ud af, at det var en ministerbil.

Han fortryder også, at Ekstra Bladet ikke rådgav Tanja Iversen tilstrækkeligt om den risiko, hun løb som lokkedue for avisen.

– I dag kan jeg godt både ærgre mig over og være ked af, at vi ikke i højere grad var klar over, og dermed kunne have gjort Tanja opmærksom på, at hun risikerede at inkriminere sig selv, siger Henrik Qvortrup, som har tilbudt at vidne, når sagen skal for retten i maj 2023.

Lokkedue kan være formildende

Ifølge juraprofessor på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller kan det være positivt for Tanja Iversens sag, at hun har handlet som lokkedue i et forsøg på at afsløre en sikkerhedsbrist i staten.

– Selv om man ikke ved, at noget er ulovligt, så kan man godt straffes alligevel. Men at hun har villet afsløre en fare er for mig at se det afgørende argument for, at hun faktisk slet ikke bør straffes, siger han.

Den pågældende ministerchauffør er tiltalt for at have kørt ulovlige ture i ministerbilen med mindst 10 forskellige kvinder i årene 2015 til 2021. I ét af tilfældene har han haft sex i bilen. Han er desuden tiltalt for to tilfælde af voldtægt.

Sponsoreret indhold