Nyheder21. marts 2024

Ekspert modsiger kendt ”madregel”: Bakterierne venter IKKE fem sekunder

Man kan ikke nødvendigvis spise mad, der er tabt på gulvet, hvis man er hurtig til at samle det op
Woman feeding her husband food
Femsekundersreglen synes desværre ikke at virke så godt i praksis som i teorien.
 Foto: Colourbox

Har du nogensinde tabt mad på gulvet, men alligevel spist det, fordi du samlede det meget hurtigt op?

Så er der dårligt nyt.

B.T. har snakket med lektor i fødevarevidenskab og hygiejneekspert Michael René, og han giver desværre ikke meget for de berømte fem sekunders pauserum, bakterierne angiveligt skulle give dig.

Han refererer til flere studier, der afliver myten om sekundreglen, og gør desuden opmærksom på, at bakteriemængden, der ender på tabt mad, afhænger af flere faktorer.

- Hvis du spiser fugtig mad – hønsesalat for eksempel – og det rammer gulvet, risikerer du at få flere bakterier med op. Men hvis det er tørt – en bolle for eksempel – er det ikke lige så slemt, fordi den ikke har lige så meget kontakt med bakterierne på gulvet, siger han.

Emnet er før diskuteret, og vi har da også på SE og HØR tidligere forsøgt at svare på om tabt mad er spiseligt.

Den amerikanske mad-professor Paul Dawson testede for en halv snes år siden tommelfingerregel af.

Han havde i sit studie mindre fokus på madtypen og mere på underlaget, som man samler det tabte mad op fra.

Ved at smøre en overflade med salmonelle-bakterier og lade mad ligge i henholdsvis fem, 30 og 60 sekunder, fandt han frem til at tiden var underordnet.

- Vi fandt ud af, at mængden af bakterier ikke afhænger af, hvor længe maden har ligget på underlaget. Det er lige meget, om det var i et par sekunder eller et helt minut. Det handler i langt højere grad om, hvor mange bakterier der findes på den del af gulvet, som maden bliver tabt på, fortalte mad-professoren.

Fremover bør du altså i stedet for at tælle sekunder overveje, om din mad er så uheldig at lande på en bakteriefyldt ”losseplads”, inden du sætter tænderne i den.

Sponsoreret indhold