Ejere af campingpladser raser: - Vi er lidt trætte af de meteorologer

Det er en blandet følelse, når der kommer en vejrmelding om "meget farligt vejr", som den, Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, meldte ud mandag.
Sådan lyder det fra Ruth Toldstrup, der er "campingmutter" hos Saksild Strand Camping.
Regnvejret viste sig tirsdag slet ikke at blive så slemt, som DMI spåede. Derfor blev varslet nedjusteret tirsdag formiddag for Østjylland, og det værste regnvejr udeblev.
- Vi er lidt trætte af de meteorologer for tiden. De varsler mange ting. Sidst varslede de skybrud, og så kom der ingenting, siger Ruth Toldstrup til TV 2 Østjylland.
Alligevel er de på campingpladsen i Odder glade for, at de mere eller mindre slap med skrækken, og at de ikke står under vand, som de ellers frygtede.
Ifølge Ruth Toldstrup blev meget af mandagen brugt på at bytte rundt på både telt- og campingpladser.
- Vi er jo nødt til at tage det alvorligt, når der kommer sådan et varsel.
Hun understreger, at et vejrvarsel som den, DMI kom med, har betydning for campingpladsen, fordi det kan få folk til at blive væk. Og det har betydning for omsætningen.
- Vi er trætte af, at de kommer med sådan en melding, og det så ikke bliver sådan. Det kan jo få folk til at sige, at de ikke kommer og måske annullerer en booking, lyder det fra Ruth Toldstrup.
På campingpladsen Silkeborg Sø Camping og Feriehuse valgte flere gæster mandag at rejse, da DMI for første gang nogensinde tog kategori 3-varslet for regnvejr i brug.
- Det er jo frygteligt frustrerende, når man varsler sådan et vejr. Ved 90 procent af tilfældene oplever vi jo, at vejret ikke bliver, som de varsler, siger Alice Kristiansen, der er forpagter på pladsen.
Hun tilføjer, at campingpladsen er afhængig af vejrvarslerne og nødt til at tage dem alvorligt for at sikre, at telte ikke bliver fyldt med vand, og at strømmen ikke går.
Men i de 32 år, Alice Kristiansen har været forpagter, har hun aldrig oplevet vejrkatastrofer, siger hun. I stedet oplever hun, at vejrvarslerne har større betydning end selve vejret.
- De gør, at folk bliver forskrækkede og kører hjem. Det er økonomisk alvorligt for os.
Hos DMI lyder det, at de gør deres bedste med de redskaber og værktøjer, de har til rådighed for at spå om det danske vejr.
Var I for hurtige til at trykke på den store, røde knap, da I så på prognoserne i går?
- Vi varslede sådan, fordi det var det, vi så i går. Vi sender varsler ud baseret på, hvor meget nedbør der falder. Og i går var vurderingen, at der ville falde over 80 millimeter nedbør, lyder det fra Büsra Kilic, der er rådgiver og meteorolog hos DMI.
I flere af de varslede områder viste varslet sig også at holde stik. Nogle områder omkring Lolland er der faldet over 100 millimeter, og ved Neble på Møn er der målt over 130 millimeter, fremhæver Büsra Kilic.
I alt er der 11 steder i landet tirsdag eftermiddag registreret mere end 65 millimeter regn, siden uvejret begyndte mandag, skriver TV2 Vejret. Det svarer til den gennemsnitlige mængde nedbør for en typisk juli måned.
- Så vi følger med og laver hele tiden nye vurderinger. Og i dag kan vi se, at fronten har lagt sig længere sydpå, og derfor har vi nedjusteret varslet i Østjylland.
Ifølge Büsra Kilic er usikkerheden i prognoserne større, jo længere frem i tiden man kigger.
Hun understreger, at det altid er en god idé at læse varslet, når det bliver sendt ud.
Mandag lød meldingen i varslet om 'meget farligt vejr', at det skulle starte klokken 16.00 og fortsætte frem til klokken 21.00 tirsdag.
- Så det var jo over mere end et døgn, at der kunne falde over 80 millimeter regn.
Men var I for overilede, da I tog kategori 3-varslet inden for regnvejr i brug for første gang nogensinde?
- Det er bedre at varsle end ikke at varsle. I går var vurderingen, at der ville falde store mængder regn i Østjylland også. Tænk hvis vi ikke havde varslet, og der så kom kraftigt regnvejr. Det kunne gå rigtig galt, lyder det fra Büsra Kilic.
- Men der vil altid være en usikkerhed i prognoserne. Og vi tager al feedback til os og evaluerer altid efter en vejrhændelse.