Nyheder24. september 2023

Efterskolen er ikke for alle: Hver ottende dropper ud

Efter et par år med høje frafaldsprocenter arbejder efterskolerne med at nuancere den "nærmest utopiske" fortælling om efterskoleophold. Måske er efterskole ikke for alle, siger forstander
For nogle unge lever efterskolelivet ikke op til den nærmest utopiske fremstilling. 
For nogle unge lever efterskolelivet ikke op til den nærmest utopiske fremstilling.
 Foto: Ritzau Scanpix

Det bliver det bedste år i dit liv. Men noget kunne tyde på, at mængden af elever, der har deres livs bedste år på efterskolen, er blevet mindre.

I august begyndte 32.368 unge på landets efterskoler. Men hvis tendensen fra de to forrige år fortsætter, kommer cirka 4200 af dem til at stoppe, inden skoleåret er omme. Det svarer til godt og vel hver ottende elev.

Sidste skoleår var frafaldsprocenten på landets efterskoler 13 procent, en anelse lavere end forrige skoleår, hvor den lå på 14 procent. Til sammenligning var tallet for fem år siden, i skoleåret 2018/2019, 10 procent. Det skriver Kristeligt Dagblad søndag.

Det høje frafald ærgrer Torben Vind Rasmussen, som er formand for Efterskoleforeningen. Men måske er det netop efterskolernes ”nærmest utopiske ry”, som har medvirket til højere frafald. For så ”ligger nederlaget lige for”, som Torben Vind Rasmussen formulerer det.

– Vi har selv tidligere været med til at italesætte, at efterskoler er det mest fantastiske i verden. Og den italesættelse er fejlagtig, for det er det ikke for alle. For nogle er efterskole også bare noget, man klarer, siger han.

På Ollerup Efterskole gør man sig umage med at sige til eleverne, at et efterskoleår også kan være alt muligt andet end det bedste år i ens liv, siger forstander Mette Sanggaard.

Mette Sanggaards seneste påfund er at udlevere et ark – et såkaldt action card – til forældre og elever inden skolestart, der skal sætte gang i samtalen om, hvordan man griber det an, ”hvis eleven har givet op og vil hjem”, som der står.

Og måske er efterskole ikke for alle. For fem år siden ville Mette Sanggaard have sagt, at det var de. Nu er hun ikke længere sikker.

– Det er modigt at flytte hjemmefra og sammen med folk, man ikke kender, så den unge skal i hvert fald have lyst til at udfordre sig selv.

Læs hele artiklen på k.dk

Sponsoreret indhold