Nyheder20. januar 2023

Efterlyst dansk maleri dukker op i Grækenland efter 90 år

Maleriet ”Prometheus’ befrielse” af Carl Bloch har været umuligt at lokalisere siden 1932, men nu er det pludselig dukket op i Athen
Carl Bloch, "Prometheus’ befrielse", 1864
Carl Bloch, "Prometheus’ befrielse", 1864
 Foto: The Hellenic Ministry of Culture and Sports

En vild opdagelse optager lige nu den danske kunstverden.

Det storslåede værk på 4x3 meter, der skildrer ”Prometheus’ befrielse”, er pludselig – efter 90 års forsvinden – dukket op igen.

Det skriver Statens Museum for Kunst i en pressemeddelelse.

Motivet viser den straffede titan Prometheus, som ligger lænket under stærke pinsler. Bag ham står hans befrier Herakles, og foran ligger den ørn, der hver nat er vendt tilbage for at spise af hans lever.

Det er malet af den danske kunstner Carl Bloch i 1864, og vejen fra dets forsvinden i 1932 til i dag går via Ribe og Athen.

Det er fundet i forbindelse med, at museet havde planlagt en udstilling med Carl Blochs værker.

Maleriet blev fundet, da Statens Museum for Kunst i foråret 2022 kontaktede Ribe Kunstmuseum, der ejer to såkaldte forarbejder til ”Prometheus’ befrielse”, som de gerne ville låne.

En medarbejder på Ribe Kunstmuseum fandt i den forbindelse et brev fra 2006, som omhandlede det forsvundne maleri.

Det fire meter lange og tre meter brede maleri er skabt af Carl Bloch, der levede mellem 1834-1890. Det er malet i 1864 og har været forsvundet i 90 år. 
Det fire meter lange og tre meter brede maleri er skabt af Carl Bloch, der levede mellem 1834-1890. Det er malet i 1864 og har været forsvundet i 90 år.
 Foto: SMK, The Hellenic Ministry of Culture and Sports

Brevet var skrevet af en kollega på Det Græske Nationalgalleri i Athen, og var et svar på en forespørgsel fra museet i Ribe.

I brevet fremgik det, at "Prometheus' befrielse" optrådte på en liste over genstande, som den tidligere græske kongefamilie i 1991 forgæves forsøgte at transportere til London i Storbritannien fra Grækenland.

Vi skal tilbage til 1932 for at ramme tidspunktet for maleriets seneste udstilling.

Dengang blev ”Prometheus’ befrielse” atter bragt til Danmark for at blive vist på en udstilling på Charlottenborg. Men da nød Bloch ikke længere samme popularitet – hans værker blev betragtet som ”gammeldags” og ”sentimentale”, og i årene efter gled Bloch ud af den danske kunsthistorie.

Det nu tilbagevendte Carl Bloch-maleri vil nu snart kunne ses på SMK (Statens Museum for Kunst), når de til februar slår dørene op for en stor udstilling af den danske kunstmalers værker.

Sponsoreret indhold