Nyheder25. januar 2024 (opd. 25. januar 2024)

Efter sydkoreansk snyd varsler minister mere hjælp til adoptivbørn

Styrelses rapport om adoptionssnyd er kun krads i overfladen, siger minister, der varsler mere hjælp til børn
Adoptionsområdet i Danmark hører under Pernille Rosenkrantz-Theil (S) som socialminister. (Arkivfoto).  
Adoptionsområdet i Danmark hører under Pernille Rosenkrantz-Theil (S) som socialminister. (Arkivfoto).
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kalder det en "ekstrem alvorlig rapport", der torsdag er kommet fra Ankestyrelsen.

Rapporten viser, at danske adoptionsbureauer i 1970'erne og 1980'erne var vidende om, at sydkoreanske samarbejdspartnere kunne ændre identiteten på spædbørn.

Ministeren er nu i gang med at danne et "meget konkret overblik" over, hvordan staten kan hjælpe adopterede børn i Danmark.

- Jeg kan godt forstå, hvis der opstår et ønske om at vide, om der går en biologisk familie rundt på den anden side af jorden og har savnet deres børn i nu 40 år, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Der mener jeg, at vi som samfund skal bruge noget mere krudt på at være behjælpelige med at opspore de historier.

Hun nævner Ankestyrelsens PAS-ordning, der vejleder, støtter og rådgiver adoptivfamilier og adopterede før og efter adoption.

- Forskellige foreninger er kommet med bud på, hvordan vi kan forstærke det arbejde, og det sidder vi konkret og kigger på nu, hvordan vi så gør.

Desuden er der allerede i november sidste år afsat 12,6 millioner kroner til en undersøgelse af adoptionsområdet mellem 2025 og 2027. Her er der tale om en historisk afdækning og ikke en juridisk vurdering.

Socialministeren fortæller, at hun har afventet Ankestyrelsens rapport, før hun vil gå i gang med et kommissorium til undersøgelsen.

- Det, vi har gjort med Ankestyrelsens rapport, der er kommet i dag (torsdag, red.), er, at vi har krattet i en overflade. Der er langt mere, der skal afdækkes, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Derfor er det også "alt for tidligt" at konkludere på, om staten potentielt skal undskylde.

- Jeg synes, vi skylder os selv og hinanden, at det at bruge ordet undskyld ikke bliver udvandet. Derfor er det for tidligt nu at sige, hvor det her lander.

I Ankestyrelsens rapport fremgår det, at sydkoreanske organisationer har kunnet "ændre den adopteredes identitet og baggrundshistorie i de officielle sydkoreanske dokumenter og i de oplysninger, der forelå i den sag, der blev sendt til Danmark om barnet".

- Inden for rammerne af de dagældende regler i Sydkorea var det dermed muligt at ændre oplysninger om barnets baggrund og bortadoptere et barn uden de biologiske forældres vidende, lyder det i rapporten.

Sponsoreret indhold