Nyheder16. januar 2024

Efter sanktioner: Adoptionsbureau drejer nøglen om

Det sker efter sanktioner fra Ankestyrelsen.

Danmarks eneste formidler af internationale adoptioner, Danish International Adoption (DIA), stopper sit virke.

Det er blevet besluttet på et ekstraordinært bestyrelsesmøde i DIA, efter at man er blevet ramt af en række sanktioner fra Ankestyrelsen og Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Det oplyser DIA i en pressemeddelelse tirsdag.

Det er styrelsen og ministeriet, der fører tilsyn med adoptionsbureauet.

- Det er en tung beslutning at skulle tage for bestyrelsen i DIA. Men vi ser ingen anden udvej, siger Anne Friis, der er næstformand for bureauets bestyrelsen, i meddelelsen.

- Området for international adoption kan ikke længere, under de aktuelle vilkår i Danmark, drives af en ngo som vores.

Fredag oplyste Ankestyrelsen DIA om, at styrelsen indstiller til social- og boligministeren at stoppe formidlingen fra DIA's største formidlingsland, Sydafrika.

Mandag meddelte ministeriets departement så, at DIA's fem øvrige landeaftaler med Taiwan, Filippinerne, Indien, Thailand og Tjekkiet suspenderes i en periode.

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fortæller til TV 2, at DIA har overtrådt ansættelsesreglerne på adoptionsområdet.

TV 2 har fået en aktindsigt, der viser, at Ankestyrelsen tidligere har bedt DIA om at redegøre for, hvordan en medarbejder kunne fremgå som ansat hos både DIA og hos den sydafrikanske partner Impilo.

Derudover var der i følge Ankestyrelsen to "udokumenterede udbetalinger" til medarbejderen.

Aktuelt står der 36 ansøgere på venteliste fordelt på de seks lande.

Beslutningen om at dreje nøglen om skal også ses i lyset af udviklingen på området for adoptioner i Danmark.

Ifølge DIA blev der fra midten af 1970'erne og frem til 2010 årligt adopteret 400-500 børn til Danmark.

De seneste tre år har antallet ligget på mellem 20 og 40 børn årligt.

Ifølge Mikael Baden, der er medlem af DIA's bestyrelse, er man nu kommet så langt ned i antallet af samarbejdslande og adoptioner, at man ikke kan løfte opgaven længere.

- Vi står et sted, hvor bæredygtigheden i konstruktionen ikke holder længere, og det ikke længere er holdbart at kunne drive det inden for de politiske rammer, siger han.

Det er ikke første gang, at bureauet og Ankestyrelsen støder hovederne sammen.

I slutningen af november sidste år kunne DR berette, at bureauet modtog hård kritik for håndteringen af adoptioner fra eksempelvis Madagaskar.

Ifølge Ankestyrelsen havde DIA handlet i strid med adoptionsloven. Konkret handlede kritikken om det punkt, der går på, at man ikke må tjene penge på adoptioner.

- Der skal ikke være nogen tvivl om, at DIA også har begået fejl, og at man berettiget har modtaget kritik, siger Mikael Baden.

- Og det er ikke nogen hemmelighed, at forholdet mellem styrelsen og DIA har været udfordret, lyder det videre.

DIA's formidling af internationale adoptioner har været reguleret igennem en akkrediteringsaftale, der løbende er blevet fornyet af Ankestyrelsen.

Styrelsen har også ansvaret for godkendelse af hvert samarbejdsland og hver enkelt adoption.

- Som led i akkrediteringsaftalen er der udarbejdet en beredskabsplan, i tilfælde af at DIA's arbejde skal ophøre, skriver adoptionsbureauet i pressemeddelelsen.

Sponsoreret indhold