Nyheder25. januar 2024

Efter russisk flystyrt: Nu mødes FN's Sikkerhedsråd

Torsdag skal FN's Sikkerhedsråd drøfte det russiske fly, som onsdag styrtede ned, og hvor alle meldes dræbt.

FN's Sikkerhedsråd skal torsdag drøfte Ruslands beskyldninger mod Ukraine om, at ukrainske styrker onsdag skal have skudt et russisk transportfly ned over den russiske region Belgorod.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ruslands regering siger, at der var 65 ukrainske krigsfanger om bord, og at ingen overlevede.

Rådets franske formandskab siger i en udtalelse, at mødet sker på forespørgsel fra Rusland, og at det vil finde sted torsdag klokken 17 lokal tid. Det svarer til torsdag klokken 23 dansk tid.

Rusland har kaldt hændelsen for en "terrorhandling".

Ukraines efterretningstjeneste har bekræftet, at en fangeudveksling med Rusland onsdag var undervejs. Det har samtidig lydt, at man ikke havde troværdige oplysninger om, hvem der var om bord på det russiske fly.

Den ukrainske efterretningstjeneste siger, at Rusland ikke på forhånd havde meddelt, at det ville transportere krigsfanger i flyet, og at man ikke var informeret af Rusland om at være forsigtig med luftrummet omkring byen Belgorod.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har aflyst en rejse til en destination i regionen, ligesom han har aflyst begivenheder forbundet til hans fødselsdag den 25. januar. Det rapporterer det ukrainske medie RBK med henvisning til en kilde fra præsidentens kontor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I sin daglige tv-tale onsdag omtalte Zelenskyj også flystyrtet.

Her hverken bekræftede eller direkte benægtede han beskyldningerne fra Rusland, men sagde, at Rusland "leger med ukrainske fangers liv, med deres pårørerendes følelser og med vores samfunds følelser".

Han efterspørger nu en international undersøgelse af flystyrtet.

- Vi er nødt til at få etableret alle fakta så vidt som muligt. Det er givet, at flyet styrtede ned på russisk territorie - uden for vores kontrol, sagde han i talen.

Ifølge Ruslands forsvarsministerium befandt der sig 74 personer om bord i det styrtede fly.

Sponsoreret indhold