Nyheder22. september 2023

Efter klager: Ombudsmanden vil undersøge ejendomsvurderinger

Ombudsmanden vil nu undersøge de foreløbige ejendomsvurderinger, der har høstet en del kritik
House under magnifying glass
Ombudsmanden vil nu se nærmere på de nye ejendomsvurderinger.
 Modelfoto: Colourbox

Folketingets Ombudsmand, hvis opgave er at beskytte borgernes rettigheder, går ind i sag om kritiserede ejendomsvurderinger, oplyses det i en pressemeddelelse.

Niels Fenger, som ombudsmanden hedder, har bedt Vurderingsstyrelsen om en redegørelse "for de processer og den kvalitetssikring, der er gået forud for anvendelsen af modelberegningerne som grundlag for de foreløbige ejendomsvurderinger", lyder det.

De foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 blev tilgængelige 11. september i år på vurderingsportalen.dk.

Vurderingerne danner grundlag for den boligskat, som skal betales i 2024. På grund af usikkerheden i vurderingerne trækkes 20 procent af den skønnede ejendoms- og grundværdi fra, når skatten skal beregnes.

Vurderingerne er blevet mødt med stor kritik. Flere medier har blandt andet kunnet berette om vurderinger, hvor grundværdien overstiger ejendomsværdien markant.

Tidligere på ugen oplyste Skatteministeriet, at der etableres en ny taskforce og en ny enhed for at forbedre de nye foreløbige ejendomsvurderinger.

Enheden, som bliver etableret i Vurderingsstyrelsen, skal blandt andet kigge på "de skæve vurderinger, der har været i medierne, som borgerne har henvendt sig med, eller som Vurderingsstyrelsen selv har udsøgt".

Der er også etableret en særlig taskforce med vurderingsspecialister. Den skal hjælpe borgere, som skal købe eller sælge ejendom, og som derfor har særligt brug for, at vurderingen ikke er skæv.

Som udgangspunkt kan man hverken klage over eller rette i de foreløbige vurderinger. Først når den endelige 2022-vurdering ifølge planen lander engang i 2025, kan man rette fejl og klage.

Ombudsmanden vil desuden vide mere om, hvilke borgere der kan få ændret deres foreløbige vurdering, og hvor hurtigt borgerne kan få svar på det.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) er tilfreds med, at der kigges nærmere på sagen.

- Boligejerne skal være trygge ved de nye vurderinger. Den seneste tids omtale i pressen har naturligt nok rokket ved dette. Derfor er jeg glad for, at Ombudsmanden interesserer sig for sagen. Det er til alles fordel, siger Bruus i en pressemeddelelse.

Sponsoreret indhold