Nyheder16. marts 2022

Efter drukneulykker: Man kan gøre meget mere

I 2022 er tre personer fundet døde i havne. Der kan gøres mere for at forhindre drukneulykker, mener råd
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/drukneulykke_0.jpg
 Presse-fotos

Der kan gøres mere for at forhindre drukneulykker i danske havne.

Det fortæller Rådet for Større Badesikkerhed og Trygfonden til Jyllands-Posten.

- Man skal forhindre folk i at falde i vandet. Der skal være en barriere, for at folk ikke falder i vandet, og der kan vi sagtens se, at man kan gøre meget mere, siger Erik Bech, formand for Rådet for Større Badesikkerhed, til avisen.

Alene i 2022 er tre personer døde i drukneulykker efter byture, skriver avisen.

Senest blev en død person mandag fundet i vandet i Helsingør Nordhavn.

Politiet formoder, at der er tale om den 16-årige dreng Frederik fra Hørsholm. Han blev sidst set i live natten til lørdag, da han forlod diskoteket Club Retro i Bjergegade i Helsingør omkring klokken 03.30.

Trygfonden frygter en stigning i antallet af årlige drukneulykker. Normalt er der knap 10 drukneulykker årligt i gennemsnittet.

- Vi har en prognose for 2021, hvor vi frygter, tallet er steget, så det hedder nu 15-16, siger René Højer, projektchef i Trygfonden, til Jyllands-Posten.

Fonden har gennemgået alle drukneulykker fra 2001 til 2018. Her har der været 174 dødsfald i forbindelse med færden på en havn. I 114 af de tilfælde var alkohol involveret.

Rådet for Badesikkerhed har analyseret 74 drukneulykker i 2019. 30 procent druknede i havne, skriver Jyllands-Posten, og 82 procent var faldulykker.

I Aarhus Havn forsøger man at skærpe sikkerheden med varmesøgende kameraer.

Det fortalte Steen Stavnsbo (K), rådmand for Teknik og Miljø, til TV 2 Østjylland i januar.

- Der kommer til at komme en del flere (varmesøgende red.) kameraer. Mit gæt er, hvis vi har tre i dag, så snakker vi måske 30 eller flere. Så det er betragteligt flere kameraer, vi taler om, sagde Steen Stavnsbo.

I tilfælde af, at nogen falder i vandet, kan de varmesøgende kameraer inden for få sekunder lokalisere, hvor i vandet personen helt præcist befinder sig, samtidig med at en alarm går i gang og sender et beredskab afsted, skriver mediet.

Flere hegn og mere lys er også blandt tiltagene i Aarhus.

Også Aalborg Kommune overvejer at udvide brugen af termiske kameraer på havnen, mens havnen i Randers de senere år har fået mere hegn, flere redningstiger og redningsposter samt mere lys.

Sponsoreret indhold