Nyheder5. juli 2022

Efter angreb i Field's: Psykiatere kræver flere penge

Psykiatriselskab ønsker styrket indsats nu og på lang sigt. De vil følge de psykisk syge over tid
Angrebet har ledt til stor debat omkring psykiatrien i Danmark. 
Angrebet har ledt til stor debat omkring psykiatrien i Danmark.
 Presse-Fotos

Skudangrebet i Field's søndag har skabt debat om, hvorvidt psykiatrien er godt nok gearet til at håndtere alvorligt psykisk syge.

Motivet og den sigtedes psykiatriske forløb er fortsat ukendt. Men ifølge politiet er den 22-årige sigtede "kendt i psykiatrien".

Han blev derudover mandag varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling i 24 dage.

Den afledte diskussion om, hvorvidt det psykiatriske system er stærkt nok til at gribe svage psykiske syge med brug for hjælp, er reel.

Det mener Merete Nordentoft, der er forperson i Dansk Psykiatrisk Selskab. Hun er desuden professor i psykiatri ved KU og overlæge ved Psykiatrisk Center København.

- Jeg kan kun være enig med dem, der sidder derude og tænker, at systemet er så presset, at den her slags ting kan ske.

Hun mener, at der er brug for at ansætte en tredjedel flere mennesker til at løfte opgaverne.

- Vi har teams, der skal tage sig af langvarigt psykisk syge, men de er under sådan et pres, at de skal afslutte en tredjedel af patienterne hvert år for at gøre plads til nye. Det betyder, at nogle skal holde op, og der prøver man at vælge de rigtige, men i en del tilfælde går det ikke. For nogle er dét at holde op i psykiatrien det samme som afbrudt behandling.

- Så vi skal have et stærkere beredskab til at følge dem, der har brug for det over en længere periode. Og der er ressourcerne simpelthen for små.

I Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed mener formand Mia Kristina Hansen, at det for ofte sker, at mennesker ikke får den nødvendige hjælp.

Dermed risikerer de at blive til fare for andre eller sig selv.

- Vi har et system, der er med til at stigmatisere mennesker i stedet for at hjælpe dem og er med til at gøre både dem og andre til ofre.

- Det sker igen og igen, og så kommer psykiatrien i medierne. Og ellers er der ingen, der tager sig af det. Men der er en meget stor gruppe mennesker, der ikke får den hjælp, de har brug for, siger hun.

Merete Nordentoft ser behov for at styrke det akutte psykiatriske beredskab.

Hun peger på et akut udrykningsberedskab med tilstrækkelig kapacitet, så man kan rykke ud efter ønske fra pårørende, naboer eller professionelle. Det kan kombineres med akutte psykiatriske telefonlinjer.

- Hvis man tænker sig, at der var nogen, som observerede en stærkt bekymrende adfærd, så skal det være muligt at kalde hjælp straks, lyder det.

Angrebet i Field's har fået flere aktører til at råbe endnu højere efter den tiårsplan for dansk psykiatri, som Socialdemokratiet gik til valg på, og som indgår i regeringsgrundlaget.

Folketingets partier er indkaldt til forhandlinger i Sundhedsministeriet 9. september.

Sponsoreret indhold