Nyheder4. september 2023

Efter 3000 ture rundt om Jorden: Nu er astronauter vendt hjem igen

Fire astronauter landede mandag morgen på Jorden igen, efter at have fløjet tæt på 127 kilometer i rummet
Fire astronauter er rejst hjem fra ISS efter cirka et halvt år i rummet. De landede tidligt mandag morgen.
Fire astronauter er rejst hjem fra ISS efter cirka et halvt år i rummet. De landede tidligt mandag morgen.
 Foto: Nasa/AFP/Ritzau Scanpix

Et hold bestående af fire astronauter er mandag morgen vendt tilbage til Jorden fra Den Internationale Rumstation (ISS).

Det skriver den amerikanske rumfartsorganisation Nasa.

De fire forlod ISS søndag – kort tid efter at danske Andreas Mogensen og tre andre astronauter var ankommet til rumstationen.

– Efter at have tilbragt seks måneder om bord på ISS, efter at have fløjet næsten 79 millioner miles (127 millioner kilometer) og efter at have gennemført hundredvis af eksperimenter til gavn for menneskeheden er Nasas SpaceX Crew-6 vendt tilbage til Jorden, skriver Nasa.

De hjemvendte er amerikanske Stephen Bowen og Woody Hoburg samt russiske Andrej Fedjajev og Sultan Alneyadi fra De Forenede Arabiske Emirater. De landede klokken 06.17 dansk tid ved Floridas kyst.

De har tilbragt 184 dage om bord på ISS. I løbet af den tid har de fløjet næsten 3000 gange rundt om Jorden – helt præcist 2976.

– Det her internationale hold har repræsenteret tre lande, men sammen har de demonstreret deres fælles ambition om at nå nye kosmiske kyster.

Astronauterne landede i havet mandag morgen.
Astronauterne landede i havet mandag morgen.
 Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix

– Crew-6's bidrag kommer til at hjælpe Nasa med at vende tilbage til Månen under Artemis-programmet, til at få os tættere på Mars og til at forbedre livet på Jorden, siger Nasa-chef Bill Nelson.

Bowen, Hoburg, Fedjajev og Alneyadi ankom til ISS i begyndelsen af marts.

For de tre sidstnævnte har turen været deres første til rummet. Stephen Bowen har været afsted i alt fire gange i sammenlagt 227 dage.

Danske Andreas Mogensen, der er en del af Crew-7, ankom til ISS søndag den 27. august sammen med tre astronautkolleger. De tre er amerikanske Jasmin Moghbeli, japanske Satoshi Furukawa og russiske Konstantin Borisov.

De skal være på ISS i et halvt år.

ISS flyver cirka 400 kilometer over Jorden. Den kredser om Jorden hvert 90. minut og bevæger sig cirka 30 gange hurtigere end et stort passagerfly.

Sponsoreret indhold