Nyheder18. juli 2022

Dumper dansk forsvar: Rusland kan tage Bornholm på en eftermiddag

Danmark kan ikke forsvare sig selv ifølge ny analyse, der også peger på, at Rusland ville kunne besætte Bornholm "i løbet af kort tid"
Dansk forsvar risikerer alt for nemt at blive løbet over ende af Rusland
Dansk forsvar risikerer alt for nemt at blive løbet over ende af Rusland.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvis den russiske krigsmaskine skulle tage en stejl vending fra kampene i Ukraine og stikke mod nord i et angreb på Danmark, ville det danske forsvar ikke være klar til at stå imod.

Det skriver Videnskab.dk på baggrund af en ny analyse af Danmarks militære og forsvarsmæssige udfordringer efter den russiske invasion af Ukraine.

- Vi ville stå i en 9. april-lignende situation igen, lyder vurderingen fra militæranalytiker Jens Wenzel Kristoffersen med henvisning til den gnidningsfrie tyske besættelse af Danmark 9. april 1940.

I sin analyse nævner Jens Wenzel Kristoffersen også, at Rusland med sandsynlighed vil kunne besætte mindre landområder som Bornholm i løbet af kort tid og gøre det omkostningsfuldt for NATO at slå igen. Og den danske militærforskers konklusionen er generelt temmelig nedslående.

Hvis der skulle opstå krig i Østersøen, ville Danmark ikke kunne regne med, at NATO vil sætte alt ind på at redde os.

Derfor er det bekymrende, at vi på nuværende tidspunkt ikke selv ville kunne forsvare et angreb, vurderer Jens Wenzel Kristoffersen:

- Kommer der bølger af fly og missiler ind, så er det et spørgsmål om timer og dage, før vi må give op. Og hvis vi blev ramt af samme kraft, som Ukraine gjorde, ville det have set meget sløjt ud i Danmark, lyder hans vurdering.

Militæranalytiker fra Forsvarsakademiet Esben Salling Larsen er i store træk enig i analysen:

- Vi er enormt heldige, at vi har eksempelvis Polen, der ligger, hvor det gør, og skærmer af for Rusland. For vi er ikke velforberedte, hvis der skulle opstå en konflikt i Østersøen, siger Esben Salling Larsen, der er major og underviser ved Center for Værnsfælles Operationer ved Forsvarsakademiet, til Videnskab.dk.

- Lige nu bliver vi reddet af en heldig placering.

- Men jeg synes bestemt, at vi skal gøre mere for at se, hvordan vi kan bidrage til festen, når det kommer til vores NATO-forpligtelser.

Sponsoreret indhold