Dropper at sætte fødsler i gang: Tvivler på effekten
Sundhedsstyrelsen vil alligevel ikke anbefale, at kvinder, der er gået over termin, sættes i gang med at føde tidligere.
I december 2021 sendte styrelsen ellers et forslag i høring, om at fødsler skulle sættes i gang allerede fra en uge efter termin.
Det ville være et brud med den hidtidige anbefaling om, at igangsættelse sker, når den gravide er gået mellem 10 og 12 dage over termin.
Men forslaget, der blev sendt i høring om tidligere igangsættelse, bliver ikke umiddelbart til virkelighed, kan Politiken onsdag afsløre.
Det fremgår af et brev fra styrelsens direktør, Søren Brostrøm, som Politiken har set.
Brevet er sendt til blandt andet Jordemoderforeningen, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og en til lejligheden nedsat arbejdsgruppe.
Baggrunden er ifølge Politiken, at der ikke har været faglig enighed mellem jordemødrene og fødselslægerne om grundlaget for at ændre anbefalingen.
Kritikerne stillede sig ifølge Politiken skeptisk over for, at tidligere igangsættelse kunne forebygge syv dødfødsler om året.
Desuden var der skepsis i forhold til, at det ikke vil være realistisk at ændre på praksis med de hænder, der er til rådighed på fødegangene.
Stor uenighed: Kan koste liv
Formand for Jordemoderforeningen Lis Munk er tilfreds med, at der ikke ændres på anbefalingen.
- Det er klogt, for vi bliver nødt til lige at tænke os om en ekstra gang, og det har vi god tid til. Desuden fordi den behandling, vi tilbyder gravide i dag, er meget sikker og ansvarsfuld, siger hun til Politiken.
Formanden for fødselslægerne, Annemette Wildfang Lykkebo, er til gengæld ærgerlig over sagens udfald.
- Vi ved, at der er en større risiko for, at barnet dør, jo længere tid, der går efter terminen, siger hun til dagbladet.
I forældreforeningen Forældre og Fødsel sidder formand Mie Ryborg-Larsen tilbage med blandede følelser efter beslutningen om at droppe tidligere igangsættelse:
- Vi synes både, det er godt og skidt. Vi synes, man skal gøre alt, hvad man kan for at forhindre dødsfald blandt børn inde i livmoderen. Det her var en af de måder, man kunne gøre det på.
- Samtidig er det ikke uden konsekvenser - hverken for børnene eller mødrene - at igangsætte så stort et antal fødsler med de bivirkninger, der kan følge af behandlingen. Vi har et sundhedsvæsen lige nu, som slet ikke er parat til at håndtere den ekstra opgave, siger hun til Ritzau.