Nyheder 16. april 2016

Dronningens tre trumfkort: De skal styrke kongehuset

Vejen er banet for mere fokus på især kronprinseparret, men også på prinsesse Marie, som er ved at tilegne sig en særstatus blandt de kongelige, mener kongehusekspert
(Foto: Claus Poulsen)

Har det forløbne år – fra dronning Margrethe fyldte 75 år til nu – været lidt af en prøvelse, så er der lys forude, mener historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

For mens prins Henrik i særdeleshed, men også grevinde Alexandra og til dels prins Joachims handlinger har kastet skygger over kongehuset, så er der tre lysende stjerner, nærmere betegnet kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og prinsesse Marie, som langt opvejer dette.

Et populært trekløver, som bliver kørt stærkt i stilling for tiden, mener han.

Fremtidsplan
– Strategien fra kongehuset er klart, at de skal være mere synlige. De får stadig flere opgaver og bliver i stigende grad kongehusets ansigt udadtil, siger han.

Dronningen kan ganske enkelt ikke overkomme alle de opgaver, som hun har varetaget tidligere, mener han.

– Dels er der jo majestætens alder at tænke på. Dels kan hun ikke som tidligere dele opgaverne med prinsgemalen på eksempelvis officielle ture. Vilkårene for de tre trumfkort er imidlertid vidt forskellige, vurderer han.

(Foto: Mikael Rieck)

Kronprins Frederiks hang til at prøve sig selv af i diverse ekstreme sportsgrene og i militæret har givet ham stor respekt blandt folk. Desuden tolker mange hans umiddelbare kejtethed i offentlige sammenhænge som et tegn på, at han er nede på jorden (Foto: Mikael Rieck)

(Foto: All Over Press)


Kronprinsesse Mary har forstået kunsten at balancere mellem det ophøjede og det folkelige. En kunst, der har gjort hende yderst populær. Hun er i forvejen meget flittig, men forventes at få langt mere på programmet fremover (Foto: All Over Press)

[node:aller-related-content]

Åbenmundet Marie
For mens det er begrænset, hvad kronprinseparret kan sige og gøre, så er Marie ved at tilegne sig rollen som en, der ikke er bange for at sige sin mening.

– Det så vi blandt andet for nylig, hvor hun var ude med klare og utvetydige udtalelser om folkeskoler og inklusion af børn med særlige behov, forklarer kongehuseksperten.

Fortsætter den stil, kommer vi til at høre langt mere til hende, er han sikker på.

– Marie er i virkeligheden den, som får lov at tale forholdsvis frit. På den måde er hun ved at tilegne sig en særstatus, mener han.

(Foto: Claus Poulsen)

Prinsesse Marie er tilpas tæt på kernen i det danske kongehus til at høste hele prinsesseauraen, men alligevel så meget på afstand, at hun kan tillade sig at tage sig nogle friheder. Et privilegium, kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen tror, hun vil gøre flittigt brug af fremover (Foto: Claus Poulsen)

Sponsoreret indhold