Dronning Margrethe helt privat: Det spiser hun juleaften

Dronning Margrethe afslører at hun spiser risengrød til forret, og æbleskiver til dessert juleaften.

Dronning Margrethe afslører at hun spiser risengrød til forret, og æbleskiver til dessert juleaften.

Foto: Dan Mariegaard

 

 

 

 

 

 

 

I år er det tredje gang, at Tivoli opfører juleballetten ”Nøddeknækkeren”.

Det er også tredje gang, at dronningen har lavet scenografien og kostumerne til den eventyrlige forestilling, som fortæller historien om Clara, der holder jul med sin familie. 

Og den hyggelige danske juleaften i forestillingen er inspireret af bl.a. de traditioner, som dronning Margrethe holder af.

– Da vi i sin tid sagde, at forestillingen skulle vise en dansk juleaften, var det temmelig oplagt, at det skulle foregå med gås og risengrød – der selvfølgelig har en mandel i – og så får de æbleskiver i læssevis til sidst, fortalte dronning Margrethe, da hun var til første prøvedag på ”Nøddeknækkeren”. 

Majestæten arbejder i stykket sammen med Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen, der havde en klar idé om, hvornår hver juleret skulle serveres i stykket. Men majestæten havde andre og planer. 

- Da vi sad og talte vores juleaftener igennem, rakte dronningen fingeren i vejret og sagde, at risengrøden ikke skulle være til sidst. Den skulle serveres først, for sådan gjorde hun, fortæller Peter Bo Bendixen.

Juleretterne hos Claras familie i "Nøddeknækkeren" bliver således serveret i samme rækkefølge, som på Amalienborg. 

- Derfor ligger risengrøden og mandelgaven i starten af middagen, og ikke der, hvor jeg havde tænkt mig, at den skulle være, fortsætter balletchefen.

Regenten er også vant til at få serveret æbleskiver til dessert, så det skulle også efterleves. 

– Derfor får de også æbleskiver til dessert, for det havde man som fast tradition, når risengrøden startede julemiddagen, sagde dronning Margrethe.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close