Nyheder11. oktober 2023 (opd. 11. oktober 2023)

Drama: Lækage for konsekvenser for Andreas Mogesen

Andreas Mogensens rumvandring er blevet udskudt

Andreas Mogensen skal alligevel ikke på rumvandring torsdag.

Danskerens tur ud af Den Internationale Rumstation (ISS) sammen med amerikanske Loral O'Hara er således blevet udskudt. Det skriver Mogensen på det sociale medie X.

Udskydelsen skyldes den lækage, der mandag blev fundet på en radiator i et laboratorie på ISS.

- Nasa har brug for mere tid til at vurdere om alt er klar til vores rumvandring. I rummet kommer sikkerhed altid først, selv om det betyder, at vi skal vente lidt længere med at tage på vores rumvandring, skriver Mogensen.

- Hele besætningen har det godt, og vi fortsætter vores dage med at udføre videnskab og forberede os på, at vi får grønt lys til rumvandringen.

Formålet med Mogensens og O'Haras rumvandring er at installere et nyt avanceret kamera. Det skal efter planen tage omkring seks timer. Det nye kamera skal filme Jorden og give endnu flere detaljer, end det tidligere har været muligt.

Andreas Mogensen vil blive spændt fast på robotarmen Canadarm2, der er 17 meter lang og sidder på ydersiden af rumstationen. Den vil for første gang blive styret fra Jorden.

Kollegaen Loral O'Hara vil imens tage prøver omkring rumstationens ventiler.

Rumstationen udleder kuldioxid og andre gasser gennem ventilerne for at holde luften ren til besætningsmedlemmerne, og der kan derfor sidde bakterier på ventilerne. Målet er at finde ud af, om bakterierne kan overleve på overflader i det ydre rum.

Ingen andre danskere har før været på en rumvandring, og Andreas Mogensen må altså vente lidt endnu på at skrive sig ind på endnu flere sider i historiebøgerne.

- Det er forventeligt, at man har været nødt til at udsætte rumvandringen, siger Per Lundahl Thomsen, som er ingeniør og rumforsker ved DTU Space, til videnskab.dk.

- Selv om lækket er stoppet, ved man stadig ikke, hvad årsagen til lækket var, og derfor kan det i princippet opstå igen,

- Man er nødt til at tage alle forholdsregler for at sikre astronauternes ve og vel, så derfor er det en god beslutning at vente til man har helt styr på situationen.

Andreas Mogensen ankom til ISS 27. august. 26. september overtog han ledelsen af ISS fra russiske Sergey Prokopyev.

Sponsoreret indhold