Nyheder4. januar 2023

Drabstiltalt plejehjemsansat gav høje doser af farlig medicin til beboere

Plejehjemsansat stjal ifølge anklager potentielt farlig medicin og brugte det til at forgifte fire beboere
En ansat fra plejecenteret Tirsdalen i Randers er sigtet for drab og drabsforsøg på beboere.
En ansat fra plejecenteret Tirsdalen i Randers er sigtet for drab og drabsforsøg på beboere.
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En skraldespand og et brilleetui i en køkkenskuffe spiller en central rolle i en sag om en 60-årig kvinde tiltalt for drab og drabsforsøg mod beboere på plejecenter Tirsdalen i Randers.

Ved flere ransagninger hjemme hos den tiltalte sosuhjælper fandt politiet nemlig medicin netop i skraldecontaineren udenfor og i brilleetuiet i skuffen.

Vel at mærke medicin af samme type som ifølge politiet blev brugt til at forgifte fire plejehjemsbeboere, hvoraf en efterfølgende afgik ved døden.

Gav høje doser af farlig medicin

Oplysningerne kommer frem onsdag, da specialanklager Jesper Rubow kommer med sine indledende bemærkninger i den opsigtsvækkende sag i Retten i Randers.

Selv om etiketterne på den fundne medicin var delvist revet itu, lykkedes det politiet at spore medicinen til fem plejehjemsbeboere, som fik den ordineret.

Politiet mener således, at sosuhjælperen stjal præparater af typen Baclofen, Diazepam og Mirtazapin og gav dem til fire andre beboere, der ikke skulle have dem, og som endte med at blive forgiftet.

Præparaterne, der ifølge anklagemyndigheden blev brugt, hedder Baclofen, Mirtazapin og Diazepam.

De tre præparater kan hver især medføre en dødelig forgiftning, hvis de indgives i tilstrækkeligt høje doser, lyder det fra anklageren.

Konklusionen kommer ifølge anklageren fra retsmedicinske eksperter, som anklagemyndigheden har konsulteret i forbindelse med sagen.

Mistanke på sygehus

Det var en række uforklarlige indlæggelser og genindlæggelser blandt beboerne på plejecenteret, der i foråret 2022 fik sagen til at rulle.

Der kom indberetninger fra både sygehuset i Randers og fra akutberedskabet, som gentagne gange sendte ambulancer til plejehjemmet.

Mistanken faldt på den 60-årige kvinde, der viste sig at have været på aftenvagt forud for, at de ældre beboere fik symptomer på forgiftning og blev indlagt.

Det førte til, at politiet anholdt kvinden 14. marts 2022 og efterfølgende ransagede hendes hjem.

Hun har været varetægtsfængslet siden.

Nægter sig skyldig

Den tiltalte selv sidder opmærksomt og lytter i retten. Hun bærer briller og er iført en blomstret bluse under et sort sjal. Af og til noterer hun på en blok foran sig.

Retten har endnu ikke haft lejlighed til at høre hendes forklaring, men det ventes at ske senere onsdag.

Kvindens forsvarsadvokat, Henrik Garlik, har ved sagens begyndelse gjort opmærksom på, at kvinden nægter alle anklager.

- Hvad skulle motivet være? Hvorfor skulle hun skade nogle af de beboere, hun har passet på i så mange år. Det er noget, vi alle skal have i baghovedet, sagde advokaten henvendt til sagens dommere og nævninger.

Der ventes dom i sagen til februar.

Sponsoreret indhold