Nyheder17. februar 2024 (opd. 17. februar 2024)

DR: Melodi Grand Prix-deltagere presses til at tage stilling til Israel

Deltagerne har oplevet, at retorikken er for hård, når de bliver spurgt om deres holdning til Israels deltagelse til Eurovision
Ifølge Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef for DR Kultur, Debat og Musik, er Melodi Grand Prix-deltagerne blevet presset til at tage stilling til Israels deltagelse i Eurovision.
Ifølge Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef for DR Kultur, Debat og Musik, er Melodi Grand Prix-deltagerne blevet presset til at tage stilling til Israels deltagelse i Eurovision.
 Foto: Kaspar Wenstrup & Agnete Schlichtkrull & Evaristo Sa/AFP/Ritzau Scanpix

Eurovision har i årevis erklæret sig som en upolitisk begivenhed, der skal samle folk om musikken.

Men Israels krig i Gazastriben efter Hamas' angreb på Israel i oktober har fået debatten om Israels deltagelse i det internationale melodigrandprix i Malmø i maj til at blusse op.

Artister, som stiller op i det danske melodigrandprix, oplever, at retorikken er hård, når de bliver spurgt om deres holdning til Israels deltagelse. Det skriver Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef for DR Kultur, Debat og Musik, i et opslag på det erhvervsorienterede sociale netværksmedie LinkedIn.

- Situationen berører os alle. Men debatten har også resulteret i, at artister oplever et voldsomt pres og ubehagelige henvendelser i forhold til at tage stilling til en kompliceret udenrigspolitisk konflikt, skriver han og fortsætter:

- I Danmark er ordet frit. Det er en central del af DR's rolle at værne om den frihed, og vi både respekterer og deltager i debatten. Men det bliver aldrig o.k. at lægge pres på danske artister for at forhindre dem i at udføre deres kunst.

Over for Ritzau uddyber Gustav Lützhøft sit opslag.

- Helt generelt er vi i tæt dialog med deltagerne i Dansk Melodi Grand Prix, og jeg kan høre og mærke på dem, at der er tilfælde, hvor man er blevet spurgt ind til konflikten. Det er meget logisk. Men jeg synes bare, det er vigtigt at sige, at valget om at stille op i Eurovision er DR's, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, det er forkert, hvis det pres ender på kunstnerne, som ret beset bare udøver deres kunst.

Lørdag aften afholdes Dansk Melodi Grand Prix, hvor det bliver afgjort, hvilken sang Danmark sender til Sverige.

Det kan være et vanskeligt valg, om vinderen vil stille op i Eurovision. Og hvis sangeren vil trække sig grundet krigen, rummer DR det, lyder det.

- Vi rummer alle de følelser, man måtte have. Hvis en vinder når frem til den konklusion, så er det sådan, det er. Det kan vi sagtens rumme i DR. Så finder vi en anden løsning, siger Gustav Lützhøft.

Adspurgt, hvad løsningen er - om andenpladsen så eventuelt i stedet skal repræsentere Danmark - vil DR først forholde sig til, hvis det bliver aktuelt.

DR har tidligere meddelt, at public service-stationen læner sig op ad Eurovision-arrangøren European Broadcasting Company (EBU) i forhold til Israels deltagelse.

Den beslutning understreger Gustav Lützhøft i opslaget på LinkedIn.

- DR stiller op til Eurovision som et bidrag til det fællesskab og den internationale kulturbegivenhed, der har samlet nationer i mere end 50 år. Det er ikke noget, artister eller sangskrivere skal stå på mål for, skriver den ledende redaktionschef for DR Kultur, Debat og Musik.

Så sent som for få dage siden fastholdt EBU Israels deltagelse.

Ifølge EBU-chef Noel Curran opfylder den statslige israelske tv-station, KAN, alle krav for at kunne deltage.

Det har vakt harme, at Israel ikke udelukkes, som Rusland er blevet det efter invasionen af Ukraine i 2022. Her svarede Noel Curran, at det ikke er EBU's opgave at sammenligne krige.

Dansk Melodi Grand Prix sendes på DR1 og DRTV lørdag klokken 20.00.

Sponsoreret indhold