Nyheder21. september 2021

Dom over blodbank for uvaccinerede: Sætter folks liv over styr

En gruppe af danskere nægter nu at modtage blod fra vaccinerede - blodbankchef afviser, at vaccine kan overføres via blodet
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Over 2200 personer har meldt sig ind i Facebook-gruppen "Blodbank i frihedens navn", der arbejder på at skabe en blodbank kun med blod fra personer, der ikke er vaccinerede mod coronavirus.

Projektet er ikke umuligt. Men det er heller ikke nødvendigt, og logistikken omkring blodbanken kan i værste fald være spild af kostbare minutter, mener Morten Bagge Hansen.

Han er overlæge på afdeling for klinisk immunologi på Rigshospitalet og Blodbankschef i Region Hovedstaden. Og han afviser, at selve vaccinen mod coronavirus kan blive overført via blodtransfusion.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20050818-215610-pf-1920x2873we.jpg
 Foto: Rode Joachim/Ritzau Scanpix

Morten Bagge Hansen mener ikke, at der er brug for en blodbank kun til uvaccinerede. (Foto: Rode Joachim/Ritzau Scanpix)

- Der er ikke nogen indholdsstoffer fra vaccinen, der blev overført med blod.

- Vi kan ikke se nogen logik i, at vaccinen skulle komme over i blodbanen, da den bliver sprøjtet lokalt ind, siger han.

Og når først vaccinen er sprøjtet ind i skulderen, bliver den fanget lokalt i lymfeknuderne.

Det er derfor, man bliver øm i skulderen efter prikket, da immunsystemet arbejder og holder på vaccinen, forklarer overlægen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/thumbnail_image_123986672.jpg
 Foto: Privatfoto

Det er Tolivia Christensen, der er administrator på Facebook-gruppen "Blodbank i frihedens navn". (Privatfoto)

Bange for vaccinen

Det er 42-årige Tolivia Christensen, som har taget initiativet og oprettet Facebook-gruppen. Og hun vil hellere have hiv end vaccine-blod:

- Jeg er bange for den vaccine.

- Jeg ved ikke, hvad den indeholder, og jeg har ikke lyst til at få noget ind i min krop, jeg har sagt nej til at blive vaccineret med, siger hun til SE og HØR.

Derfor frygter hun også, at hun risikerer at få vaccinen ind i sin krop, hvis hun eksempelvis kommer ud for en ulykke og får brug for en blodtransfusion.

Men selvom Morten Bagge Hansen kan slå fast, at der ikke overføres vaccinerester, så er der i den grad noget, der kommer med over via blodet:

- Der bliver netop overført en masse corona-antistoffer, fortæller han.

ANTISTOFFER I BLODBANKEN

Får man en blodtransfusion, er der meget stor sandsynlighed for, at man får corona-antistoffer med, men altså ikke selve vaccinen.

For knap to uger siden foretog Blodbanken en stikprøve, hvor det viste sig, at 99 procent af bloddonorerne havde høje koncentrationer af corona-antistoffer i blodet.

I de fleste tilfælde skyldes det, at donorerne er vaccineret, men det kan også skyldes, at de er tidligere smittet.

Kilde: Morten Bagge Hansen, overlæge på afdeling for klinisk immunologi på Rigshospitalet og Blodbankschef i Region Hovedstaden.

Få minutter at løbe på

Ifølge Morten Bagge Hansen er der altså ingen grund til bekymring, når det kommer til blodtransfusion fra coronavaccinerede. Og efter hans mening er der ikke brug for en særlig blodbank med "uvaccineret blod".

- I praksis kan det godt lade sig gøre, men det er svært logistisk.

- Forestil dig, at der har været en ulykke, og der skal udleveres hundredvis af blodkomponenter inden for få minutter, højest en halv time, siger Morten Bagge Hansen og fortsætter:

- Hvis man skal være sikker på, de får uvaccineret blod, så sætter man andres liv og førlighed over styr for noget, der i min optik er helt irrelevant.

I Danmark er der godt 1.400.000 personer, der ikke er påbegyndt vaccination mod coronavirus, mens 75,8 procent af befolkningen er påbegyndt vaccinerede.

74 procent af befolkningen er helt færdigvaccinerede i dag.

DATABASE FOR UVACCINEREDE

Tolivia Christensen påstår, at hun er i kontakt med et privathospital, der kan være interesseret i at lave sådan en særlig blodbank med uvaccineret blod, hvis det viser sig, at der er et stort nok behov.

Hun ønsker dog ikke at fortælle, hvilket privathospital der er tale om.

Det er uklart, hvor mange af de 2200 medlemmer af Facebook-gruppen, der har tilmeldt sig den spæde database for uvaccinerede bloddonorer.

For at tilmelde sig skal man blandt andet oplyse sit navn, adresse og blodtype direkte til Tolivia Christensen.

Tolivia Christensen påstår, at "lige knap næsten alle" har meldt sig til databasen, men hun ønsker ikke at fremvise dokumentation af hensyn til de tilmeldtes personfølsomme oplysninger.

Sponsoreret indhold