Nyheder28. april 2024

Dokumenter afslører: Stort auktionshus byder selv på varerne

Hos Campen Auktioner byder ejeren og de ansatte selv på varerne. Kunderne har ikke fået det at vide, og det kan være i strid med loven
Campen Auktioner har hovedsæde i Randers og aktiviteter i det meste af landet.
Campen Auktioner har hovedsæde i Randers og aktiviteter i det meste af landet.
 Foto: TV 2 Østjylland

Auktionshuset Campen Auktioner beskyldes for dårlig moral og muligt bondefangeri.

Det skriver TV2 Østjylland, som i dag afslører, at auktionshuset med hovedsæde i Randers og aktiviteter i det meste af landet selv sidder og byder på varerne. Dog uden, potentielle købere har fået det at vide.

Michael Bank Christoffersen er kunstrådgiver og vant til at deltage i online auktioner i ind- og udland. Og han kritiserer metoden.

- Hvis de ansatte hos Campen også kan byde på et værk, så er der intet, der siger, at de ikke bare sidder og byder ud i luften og puster værdien, stemningen og passionen op uden at have en intention om at købe. Så er det – undskyld jeg siger det – bondefangeri, siger han til TV2 Østjylland.

En af dem, der har deltaget i en Campen-auktion, er Michael Martin Jensen fra Tranekær på Langeland.

Han købte for nylig nogle bord-bænkesæt, som var sat på auktion efter Langelandsfestivalens konkurs i 2023.

Selvom Michael Martin Jensen fik sine bord-bænkesæt relativt billigt, havde han undervejs og efterfølgende en mærkelig fornemmelse.

- Prisen går lidt for hurtigt op. Er der virkelig så mange, der er interesseret i bord-bænkesæt fra Langelandsfestivalen, siger han til TV2 Østjylland.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-04-28/c20240426102042476_1000.jpg
Michael Martin Jensen med de bord-bænkesæt, som førte ham i retningen af Campen Auktioner.
 Foto: TV 2 Østjylland

TV2 Østjylland har fået kontakt til en tidligere ansat hos Campen Auktioner. Han optræder anonymt, da han har underskrevet en tavshedsklausul, men mediet har set dokumentation for ansættelsesforholdet.

- Jeg synes, der skal være gennemskuelighed i auktionsbranchen, og det skal være sådan, at man kan få tingene til en fair pris, siger den tidligere ansatte.

Vedkommende har vist TV2 Østjylland en række interne dokumenter over afsluttede auktioner.

Ifølge den tidligere medarbejder viser dokumenterne, at medarbejdere har vundet en række konkrete auktioner på Campen Auktioners hjemmeside.

Det fremgår blandt andet, at auktionshusets ejer, Finn Campen, i flere tilfælde selv har været inde og byde.

Og at varerne i de auktioner, som auktionshuset selv vinder, efterfølgende bliver 'taget hjem' til nul kroner.

Ifølge den tidligere medarbejder sker det, så de samme varer kan sættes på auktion igen på et senere tidspunkt.

Men vedkommende frygter, at det samtidig betyder, at kunder risikerer at betale en kunstigt forhøjet pris, hvis de ender med at vinde auktioner hos Campen, fordi kunderne ikke er klar over, at de reelt sidder og byder mod auktionshuset selv.

- Jeg tænker ikke, det er fair, pointerer den tidligere medarbejder.

Der findes ikke særskilt lovgivning for, hvordan en online-auktion skal forløbe, men Jan Trzaskowski, der er ekspert i markedsføringsret på Copenhagen Business School, efterlyser gennemsigtighed hos Campen Auktioner.

- I markedsføringsloven er der et krav om, at forbrugerne skal have den information, der er nødvendig, for at de kan træffe en informeret beslutning. Her mangler der noget information, der gør, at det i udgangspunktet er i strid med markedsføringsloven, siger han til TV2 Østjylland.

På Campen Auktioners hjemmeside hidtil ikke stået noget om, at medarbejdere kan byde med på auktionerne.

TV2 Østjylland har igennem uger forelagt Campen Auktioner den kritik, der bliver rejst af deres online-auktioner.

Auktionshuset har ikke ønsket at stille op til interview, men bekræfter, at medarbejdere selv kan byde på varer, der sættes til salg.

De afviser urent trav, for de opererer, oplyser de, med en såkaldt ’hjemkøbsret’, hvor sælger kan byde på egne varer eller lade andre gøre det. Det sker angiveligt for at sikre en mindstepris.

I et skriftligt svar til TV2 Østjylland skriver Campen Auktioner blandt andet, at:

- Begreberne mindstepriser og hjemkøbsret er almindelig praksis blandt de førende danske auktionshuse. Mindstepriser og hjemkøbsret skaber tryghed for sælgerne, så deres effekter ikke sælges langt under den forventede værdi.

Auktionshuset oplyser også, at der på dets hjemmeside findes en video, der forklarer begreberne.

I det skriftlige svar lyder det videre, at man i videoen kan se, ”…hvorfor fleksibiliteten ved hjemkøbsretten er en fordel for både køber og sælger i forhold til en fast mindstepris. I videoen forklarer vi også, at sælgeren kan give en tredjepart fuldmagt til at byde varen med op til hjemkøbsprisen. Denne fuldmagt kan sælger også til give auktionshusetsansatte. Dette har vi desværre ikke fået præciseret i videoen, men det vil vi gøre fremadrettet.”

Hvad Michael Martin Jensen fra Tranekær angår, så bekræfter Campen Auktioner også over for TV2 Østjylland, at en enkelt person, med tilknytning til auktionshuset og med et oprigtigt ønske om at erhverve de omtalte 5 bord-bænke sæt, har afgivet to bud, men at personen forlod auktionen, da den nåede 1.200 kroner.

De andre bydere var eksterne, lyder det.

Michael Martin Jensen har hele tiden haft en mærkelig fornemmelse. Nu er han blevet lidt klogere. Og han giver ikke meget for Campen Auktioners forklaring.

- Jeg synes, det er dårlig moral. Jeg tror jo, jeg er oppe mod en regulær kunde, som ønsker varen. Campen ønsker jo ikke varen, siger han til TV2 Østjylland.

TV2 Østjylland har også rakt ud til auktionshusets ejer, Finn Campen, vedrørende de bud, han personligt har lagt. Den del har han ikke svaret på.

Dagen før publiceringen af denne artikel, kontakter Campen Auktioner TV2 Østjylland med nye informationer.

De har nu ændret deres auktionsbetingelser, så det fremgår, at en tredjepart - herunder auktionshusets medarbejdere - selv kan deltage i auktionerne, hvis de bliver bemyndiget af sælger til at udøve den såkaldte hjemkøbsret på deres vegne.

Sponsoreret indhold