Nyheder9. november 2023

Dokumentarist Lea Glob får filmpris for at følge fransk kunstner i 13 år

Lea Glob har fulgt Apolonia Sokol i 13 år, og resultatet er en filmen "Apolonia, Apolonia", som nu får Nordisk Film Prisen
Lea Glob (anden fra højre) vandt torsdag aften Nordisk Film Prisen for dokumentarfilmen "Apolonia, Apolonia".
Lea Glob (anden fra højre) vandt torsdag aften Nordisk Film Prisen for dokumentarfilmen "Apolonia, Apolonia".
 Foto: Mikael Rieck

Den danske dokumentarinstruktør Lea Glob har torsdag aften modtaget Nordisk Film Prisen på 117.000 kroner for sin anmelderroste og prisbelønnede dokumentarfilm "Apolonia, Apolonia".

Det er sket ved Nordisk Film Fondens prisuddeling, der går under navnet Isbjørnen, som fandt sted i Nordisk Films studier i Valby. Her uddeles tre hæderspriser.

"Apolonia, Apolonia" er et portræt af den polsk-franske kunstner Apolonia Sokol, som Lea Glob har fulgt gennem 13 år.

Sokol er portrætmaler og bor i Paris, men har også boet en årrække i Danmark.

I motiveringstalen til Lea Glob, som producer og forperson for prisudvalget Trin Hjortkjær Thomsen holdt torsdag aften, lød det blandt andet:

- Filmen skildrer den helt særlige forbindelse, der opblomstrer mellem dig og Apolonia i takt med jeres parallelle udvikling som kunstnere og som mennesker.

- Det overrumplende aftryk, som mødet med Apolonia har haft på dig, formidler du krystalklart videre til publikum på poetisk vis.

Nordisk Film Prisen blev første gang uddelt i 1996. Siden 2010 har det været en hæderspris med fokus på at hylde unge talenter i filmens verden.

Tidligere modtagere af prisen tæller blandt andre Lars von Trier, May el-Toukhy og Anders Thomas Jensen.

Foruden Nordisk Film Prisen er også Ove Sprogøe Prisen på 75.000 kroner og Erik Ballings Rejselegat blevet uddelt. Begge er på 75.000 kroner.

Førstnævnte, som er en skuespilpris, er gået til Jacob Lohmann.

I udnævnelsen lægges det vægt på, at modtageren har et talent med potentiale til at opnå samme brede appel som Ove Sprogøe.

Jacob Lohmann kaldes af prisudvalget "skuespillernes skuespiller" - en mand, som er kendt af alle i branchen, men ikke altid blandt publikum.

- Når man tænker på, at Jacob Lohmann faktisk siden 2003 har medvirket i hele 29 danske film og 19 danske tv-serier, er det egentlig lidt et under, at nogle stadig ikke kan placere ham. Men det er netop det, der i prisudvalgets øjne gør ham så unik.

- Han opleves ikke som en skuespiller, der søger rampelyset men derimod en, der dedikerer sig til sit håndværk med stille beslutsomhed og en ydmyg natur, sagde forperson for udvalget og producer Mikael Rieks ved prisuddelingen.

Lohmann medvirker blandt andet i filmene "Shorta", "De frivillige" og "Bastarden" samt flere danske tv-serier.

Manuskriptforfatter Mette Heeno tildeles Erik Ballings Rejselegat for indsatsen som hovedforfatter på DR-serien "Carmen Curlers".

Heeno har formået at fortælle historien "sprudlende og helt uforudsigeligt", lyder det i motivationen.

Mette Heeno debuterede som manuskriptforfatter på komedieserien "Langt fra Las Vegas" i 2001. Siden har hun skrevet manuskripter til blandt andet "Terkel i knibe", "Nynne"-filmene og "Supervoksen".

Sponsoreret indhold