Nyheder17. august 2023

DMI med ny vejrmelding: Forvent ekstremt sommervejr

Sommervejret bliver fremtiden mere og mere ekstremt. Sådan lyder meldingen fra DMI
Den globale temperatur stiger, og det skaber ekstremt vejr. Skybrud og tørke kan derfor blive det nye normal.
Den globale temperatur stiger, og det skaber ekstremt vejr. Skybrud og tørke kan derfor blive det nye normal.
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix// Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Klodens temperatur stiger, og det kan betyde flere danske somre med kraftige byger og skybrud.

Det skriver Nationalt Center for Klimaforskning på Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, i en større gennemgang torsdag.

Her har enhedsleder Rasmus Anker Pedersen sat ord på "de mest opsigtsvækkende ekstreme vejrhændelser denne sommer".

Herhjemme blev det den vådeste juli i over 90 år, mens juni bød på tørke- og varmerekord.

– Selv om varmerekorder måske ikke fylder meget oven på en lunken juli, så ser det ud til, at vi skal forberede os på flere af dem i fremtiden, vurderer Rasmus Anker Pedersen.

Den globale gennemsnitstemperatur for juli var i år den højeste for nogen måned nogensinde målt på 16,95 grader.

Og når luften bliver varmere, kan det også betyde mere vanddamp. Derfor venter Rasmus Anker Pedersen, at ekstrem nedbør vil tiltage over hele kloden.

– Der er større regionale forskelle i de forventede ændringer af den samlede nedbørsmængde. For eksempel forventes Nord- og Sydeuropa at få henholdsvis vådere og tørrere somre, tilføjer han.

Den gennemsnitlige sommernedbør i Danmark ventes dog at blive omtrent uforandret, selv om antallet af kraftige byger og skybrud vil stige.

Juni i Danmark blev den mest solskinsrige med 322,5 soltimer siden DMI's målingers start i 1920. Det er 40 procent over klimanormalen for juni.

Årsagen er et højtryk, der i længere tid lå nær Danmark. Ifølge enhedslederen blokerede højtrykket de fronter med regn, der normalt kommer ind over landet fra vest.

Om den danske sommer vil blive ramt af flere eller længerevarende blokeringer, er der ikke noget entydigt svar på, pointerer Rasmus Anker Pedersen.

– Men når vi får en blokering, som den i juni, bliver dens effekt i forhold til tørke større. Den højere temperatur medvirker til højere fordampning og større udtørring af overfladen.

Sponsoreret indhold