Nyheder8. juni 2015

Ditte Hansen: - Jeg vågner om natten og sveder af skam

Arbejdet som en af Danmarks sjoveste bliver nogle gange for pinligt, fortæller skuespiller Ditte Hansen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/ditte_hansen_mikael_rieck.jpg
 Mikael Rieck

Af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen

Ditte Hansen er ikke bange for at de store grimasser eller for at udstille sig selv mindre flatterende for at give publikum et godt grin. Men det har også omkostninger at være en af Danmarks sjoveste kvinder.

LÆS OGSÅ: Ditte Gråbøl: Jeg har altid haft et meget tyndt filter

De fleste af os har set eller hørt 44-årige Ditte Hansen i både radiosatire og i revyer, hvor hun sprudler af overskud. Hun elsker at tale om sit fag som skuespiller, og hun er glad for, at hun har fået mere tid til det, efter at sønnerne på nu 17 og 14 er blevet større.

I tv-serien »Ditte og Louise« går Ditte Hansen planken ud som en endnu mere energisk, vild og karikeret udgave af sig selv. Hun kan godt af og til tvivle på, om billedet af hende selv risikerer at komme lidt for langt ud.

– Jeg vågner af og til om natten og sveder af skam over, hvad jeg om dagen har trukket mig igennem af pinlige optagelser, der senere kan ses i fjernsynet. Hvad mon det er for en trang, jeg har til at udstille mig på den måde?

LÆS OGSÅ: Mille Dinesen efter sygdom: Tag ansvar for dit eget liv

For eksempel er en kvinde, der er utro på film eller tv, normalt en heks, der skal straffes. Den slags er det ikke meningen, man kan holde med eller heppe på. I filmhistorien har der jo ellers nok været masser af utro mandlige figurer, der er helte, og som vi har elsket, men det forholder sig anderledes med kvinder. Den slags vil jeg gerne være med til at lave om. Som skuespiller må jeg så gå forrest og tage huggene, siger Ditte til SØNDAG.

LÆS OGSÅ: Annette Heick efter ulykke: Jeg kunne lægge mig i fosterstilling og tude

Spørger man hende, om virkeligheden som kvinde i skuespillerfaget er så slem som i den nye tv-serie, er hun hudløst ærlig.

– I vores branche er det generelt noget med at være en krop uden hjerne. Man hører tit bemærkninger a la »mere af det der, tak« og »flyt dig lige«. Er du sindssyg, man kan føle sig behandlet som kvæg, og der er stort fokus på ens udseende. For eksempel har jeg været ude for at spille en meget intim scene igennem, og så siger instruktøren bagefter: »du har gode bryster«. Og alle kigger pludselig på ens bryster. I sådan en situation føler man sig godt nok dum, siger hun til SØNDAG.

Eller når man sidder på chefens kontor og får et spørgsmål om, hvordan man har det med at være nøgen på en utvetydigt lummer facon.

– Kvinder kan sagtens være nøgne i vores tv-serie, men det skal være på eget initiativ. Det er noget med selv at tage teten og styre nøgenheden, fordi det på den måde tager magt fra dem, der vil misbruge det. Det kan jo ikke være et overgreb, når man som kvinde selv fører an. Vi må selvfølgelig ikke fjerne spændingen mellem kønnene, men hver ting til sin tid. Lur lige, om vi er samme sted, mand. Og det er man ikke, når en 30 år ældre mandlig instruktør sidder over for en kvinde i 20’erne i en jobsøgningssituation. Mon ikke også kvinder i andre brancher kan nikke genkendende til den slags observationer? Siger hun til SØNDAG.

Sponsoreret indhold