Nyheder16. december 2022

"Direkte dumt": Raser over Martin Lidegaard

Radikales Venstres bagland raser over, at Martin Lidegaard ikke gik med i regering
Martin Lidegaard fra Radikale Venstre står uden for en SVM-regering. nbsp;
Martin Lidegaard fra Radikale Venstre står uden for en SVM-regering.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Radikale Venstre sad med ved forhandlingsbordet til det sidste, da der blev dannet regering i denne uge. Men da de sidste underskrifter skulle sættes på regeringsgrundlaget, var partiets politiske leder, Martin Lidegaard, ikke med.

Byrådsmedlem Tage Nielsen deltog torsdag aften i et virtuelt møde med partiets folketingsgruppe, hvor de forklarede, hvorfor man valgte at forlade regeringsforhandlingerne i sidste øjeblik.

Men det har ikke formildet lokalpolitikeren fra Skanderborg.

– Jeg mener, det er rigtig dumt. Det er jo indflydelse, man mister. Vores stemmer er ikke nødvendige. Det er direkte dumt at fraskrive sig den regeringsdeltagelse, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Vil ikke være det tynde øl

På mødet forklarede Martin Lidegaard blandt andet, at partiet ville blive det tynde øl i en regering, der reelt ikke havde brug for de radikale mandater for at have flertal.

Desuden forklarede den politiske leder, at partiet ikke kunne gå med til at beskære en lang række kandidatuddannelser.

Men det giver Tage Nielsen ikke meget for.

– Jeg synes, det er svært at forklare, at man går til valg på en regering over midten, og der bliver lavet et fornuftigt regeringsgrundlag. Så er der selvfølgelig altid noget, man vil have anderledes. Men man kan ikke gå ind i en forhandling med syv mandater og regne med, at man får alt opfyldt, siger han.

Tage Nielsen mener, Martin Lidegaard er blevet presset af sin folketingsgruppe til at forlade regeringsforhandlinger. Han er overbevist om, at den politiske leder ville være gået med i en regering, hvis han selv kunne bestemme.

Bakker op – men ikke enig

I Ebeltoft deltog byrådsmedlem Heine Iversen også i mødet torsdag aften. Han anerkender, at det var en beslutning, partiets politiske leder skulle tage. Men på trods af argumenterne fra formanden, er han ikke enig.

– Jeg bakker op om beslutningen, men jeg ville stadig gerne have været med i en regering, siger han.

Han er glad for, at Radikale Venstre ikke står bag beslutningen om at skære i længden på en række kandidatuddannelser.

– Det er helt forkert. Vi var med i skolereformen i 2014, og det er meget langtfra radikal politik, siger Heine Iversen.

Men ærgrelsen har ikke fortaget sig på trods af mødet med Folketingsgruppen torsdag aften.

– Jeg kan da stadigvæk tænke, hvad kunne vi have gjort i en regering, siger han.

Piner mig

I Silkeborg er det viceborgmester Johan Brødsgaard, der har hvæsset pennen på Facebook.

'Det ville gøre ondt, at gå med i denne regering, men at stå uden for piner mig decideret. Politik er indflydelse, og den lå lige foran os, men blev valgt fra. Jeg holder af mit parti. De mange medlemmer, venner og kollegaer, som jeg har i RV, men forholdet bliver sat på prøve,' skriver han blandt andet.

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med Johan Brødsgaard. Han deltog ikke i mødet torsdag aften, men hans holdninger har ikke ændret sig. Viceborgmesteren ønsker ikke at uddybe sit Facebooksoplag, hvor han også skriver:

'Hvis ikke Radikale Venstre kan være med i en regering med det nuværende grundlag, så har jeg svært ved at se for mig, hvilken regering vi skal kunne være med i fremadrettet. Og det ærgrer mig.'

Gør større forskel at stå udenfor

Martin Lidegaard forklarede tirsdag, at han mener, partiet kan få mere indflydelse udenfor en regering.

– Jeg tror, vi kan gøre en større forskel ved at stå udenfor, siger han.

Ifølge den politiske leder ligger striden mellem De Radikale og de resterende partier omkring klimapolitikken og børne- og ungeområdet.

Fredag siger han til P1, at han ikke blev tvunget til at gøre noget andet end det, han selv ønskede.

– Billedet af, at jeg blev gennet på plads mod min vilje, det kan jeg ikke bekræfte, slet ikke.

– Tværtimod vil jeg sige, at jeg kunne have truffet begge beslutninger på baggrund af denne konsultation. Men jeg traf denne her, fordi jeg følte, at det var det rigtige. Ikke bare for Radikale Venstre, men forhåbentlig også for landet, siger han.

Sponsoreret indhold