Dine penge18. maj 2024

Over 50.000 har givet deres mening om nye pengesedler

Frem til 2. juni kan danskerne vurdere de udvalgte motiver til ny seddelserie og komme med andre forslag
Penge fotograferet i København torsdag den 26. juli 2018.
Hvordan skal fremtiden danske pengesedler se ud? Det kan man lige nu give sin mening til kende omkring inde på Nationalbankens hjemmeside.
 Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Mere end 50.000 borgere har besvaret Nationalbankens spørgeskema om, hvordan den næse seddelserie skal se ud.

Det oplyser Nationalbanken.

Mandag offentliggjorde Nationalbanken tre temaer og otte bedrifter og personerne bag, som er blevet udvalgt som mulige motiver til fremtidens pengesedler.

Frem til 2. juni kan borgerne vurdere de udvalgte motiver og komme med andre forslag.

- Det er første gang, vi inddrager befolkningen i processen med at vælge motiver til pengesedlerne, og derfor har vi også været meget spændte på, hvor stor interessen er, siger Niels Kaas, der er hovedkasserer i Nationalbanken, i en skriftlig udtalelse.

Han er godt tilfreds med antallet og håber, at endnu flere vil benytte sig af muligheden frem mod 2. juni, lyder det.

De tre udvalgte temaer til de kommende 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler er hav, blomster og hverdagsliv.

Blandt de udvalgte bedrifter og personer er blandt andet Tove Ditlevsen og hendes roman Barndommens Gade. Også Arne Jacobsen og hans design og arkitektur er udvalgt.

Desuden er Tycho Brahe, H.C. Andersen, Benny Andersen, Marie Krogh, Inge Lehmann og Arnarulunnguaq blandt de udvalgte personer.

Spørgeskemaet er vejledende og Nationalbanken foretager sideløbende en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse, der også vil indgå i det endelige beslutningsgrundlag.

I det digitale spørgeskema skal man vurdere de foreslåede temaer og personer ud fra forskellige parametre. Det er desuden muligt at foreslå helt andre personer eller temaer.

Nationalbanken ønsker på nuværende tidspunkt ikke at oplyse, hvilke forslag der er kommet. Begrundelsen er, at det vil kunne påvirke nye besvarelser.

- Vi kan allerede nu se, at de motiver og temaer, vi har lagt frem, generelt har fået en god modtagelse. Derudover får vi også mange andre gode forslag ind via skemaet, lyder det fra Niels Kaas.

De nye pengesedler skal sendes på gaden i løbet af 2028 og 2029.

Den nuværende seddelserie udkom fra 2009 til 2011. Her er motiverne broer på den ene side og oldtidsfund på den anden side af pengesedlerne.

Sponsoreret indhold