Dine penge18. december 2023

Nye EU-regler: Slut med pantfri dåser ved grænsen

Efter 20 års kamp er der sat punktum i sagen om salg af pantfrie dåser i tyske grænsehandelsbutikker
Pantfrie dåser er fortid
Pantfrie dåser i grænsehandelsbutikker er fortid.
 Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Traditionen med grænsehandel bliver fremover knap så fordelagtig, som den har været.

Nye EU-regler sætter nemlig en stopper for pantfrie drikkevarer for danskere, der besøger grænsen for at handle stort ind.

– Vi har haft et stærkt ønske om at få løst problemet med de pantfri dåser fra de tyske grænsehandelsbutikker, der ender i vores natur. For vi bruger i forvejen for mange af klodens ressourcer, og vi skaber for meget affald, siger miljøminister Magnus Heunicke ifølge Miljøministeriet.

– Det slider på vores jordklode, og det skader vores miljø. Derfor skal vi have de tyske dåser ind i et pantsystem, så de kan blive til nye dåser frem for at ende i vores natur.

Det er den nye EU-emballageforordning, som miljøminister Magnus Heunicke i dag har stemt for, der resulterer i pant på tyske dåser.

I EU-Ministerrådets forslag, som i dag er blevet vedtaget, er reglerne blevet tydeliggjort, så der er juridisk klarhed om, at der ikke kan være nationale særregler i grænseregioner og dermed også, at der skal være tysk pant på, når en drikkevare sælges i Tyskland, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

– Det er godt, at vi nu ser ud til at få klarere regler for, at der altid skal opkræves tysk pant i Tyskland uanset, hvor dåserne sælges og hvem de sælges til, siger miljøministeren, der tilføjer, at de nye regler desuden sikrer bedre konkurrencevilkår for de danske butikker, særligt i Syddanmark, lyder det fra Magnus Heunicke.

Sponsoreret indhold