Dine penge15. september 2022

Mindre virksomheder er i livsfare: El-lån udsætter bare "dødsdommen"

Jan Jæger fra Øster Brønderslev kalder regeringsudspil om lån til elregninger "at tisse i bukserne".
Flere små købmænd er nu tæt på at dreje nøglen om på grund af de stigende energipriser.
Flere små købmænd er nu tæt på at dreje nøglen om på grund af de stigende energipriser. Kæmpe strømregninger for blandt andet køling af varerne tømmer kontoen. Og pengene kan ikke længere hentes hjem ved at hæve priserne, for så forsvinder kunderne bare til de større supermarkeder.
 Foto: Søren Gylling/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Spar-købmand Jan Jæger fra Øster Brønderslev fulgte med direkte på en skærm i butikken, da regeringen onsdag præsenterede det udspil, der skal hjælpe private og erhvervsdrivende med at klare de ekstraordinært høje elregninger, som tegner sig de kommende måneder.

Og han var ikke imponeret over muligheden for at udskyde en del af regningen til senere i form af et lån.

- Jeg kan da godt se på mine regninger, at jeg hurtigt kan komme til at skylde energiselskabet en million. Og hvordan skal jeg betale dem tilbage?

- Jeg skal i hvert fald have regnet på, om det overhovedet kan lade sig gøre. Og der er formentlig mange, for hvem det ikke kan, siger han til Ritzau.

Jan Jæger, der også er bestyrelsesmedlem i De Samvirkende købmænd, havde håbet på en mere håndfast og hurtigvirkende hjælp fra regeringen.

- Der er ingen langsigtet plan med det her.

- Det er ligesom at tisse i bukserne.

Regningen kan ende hos dig

Det er blevet markant dyrere at drive virksomhed herhjemme det seneste år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Sammenlignet med samme måned sidste år kostede det i august de danske producenter 37,6 procent mere at købe eksempelvis råvarer eller den energi, der bruges til produktionen.

Det er ikke kun dårligt nyt for virksomhederne, men også for forbrugerne. Det skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Det er noget, som de danske forbrugere mærker til, da en del af de højere omkostningerne i øjeblikket bliver skubbet videre til forbrugerne i form af højere forbrugerpriser.

I al den tid, der er blevet ført statistik over de såkaldte producentpriser, er der ikke set en højere årlig stigning, bemærkes det.

Årsudviklingen er drevet af en historisk stigning i energiprisen på 325 procent. Alene i august steg prisen med 52 procent.

- De kunne have fjernet momsen på el her og nu. Momsindtægterne er i forvejen unaturligt høje, så det er penge, de ikke har budgetteret med.

- Og det ville allerede hjælpe os i morgen, hvis de gjorde det. Eller de kunne sænke elafgiften ned til det minimum, som gælder i EU, siger han.

Jan Jæger roser dog regeringen for at forsøge at hjælpe de erhvervsdrivende, der ligesom de private forbrugere er ramt af de høje energipriser.

- Det er positivt, at de tager det seriøst nu. Det er første gang, at jeg har hørt erhvervsministeren tale om erhverv. Men jeg tror også, at dem, der præsenterer en ordentlig løsning på det her, kan vinde valget.

Spar-butikken i Øster Brønderslev måtte i august betale 158.000 kroner for el i august mod 35.000 i samme måned sidste år.

Jan Jæger forventer tilsvarende en regning på 210.000 kroner i september, hvor den hed 45.000 for et år siden.

Sponsoreret indhold