Dine penge13. maj 2024 (opd. 14. maj 2024)

Går til angreb på Novo Nordisk: Det er alt for dyrt

Danmark bør tilskynde Novo Nordisk til at sænke priser på Ozempic og Wegovy i USA, skriver Bernie Sanders
Lars Fruergaard Jørgensen er blevet en stenrig på medicin som topchef i Novo Nordisk. Ifølge den amerikanske toppolitiker Bernie Sanders er han ansigtet på den grådighed, som presser milliarder af kroner ud af sundhedssystemerne i både USA og Danmark.
Lars Fruergaard Jørgensen er blevet en stenrig på medicin som topchef i Novo Nordisk. Ifølge den amerikanske toppolitiker Bernie Sanders er han ansigtet på den grådighed, som presser milliarder af kroner ud af sundhedssystemerne i både USA og Danmark.
 Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix

Høje priser på Ozempic og Wegovy i USA risikerer at ruinere landets sundhedsvæsen. Danmarks befolkning bør derfor tilskynde Novo Nordisk, der står bag de to lægemidler, til at reducere priserne.

Sådan skriver den amerikanske senator Bernie Sanders i et debatindlæg i Politiken mandag.

Forskerne hos Novo Nordisk fortjene anerkendelse for at have udviklet midlerne, påpeger Sanders - de har potentiale til at blive en "game changer" for mennesker verden over, lyder det.

Bernie Sanders er frygtet af medicinalindustrien for hans vedvarende kamp for at skrue ned for både grådighed og alt for høje priser. Nu rammer hans vrede danske Novo Nordisk.
Bernie Sanders er frygtet af medicinalindustrien for hans vedvarende kamp for at skrue ned for både grådighed og alt for høje priser. Nu rammer hans vrede danske Novo Nordisk.
 Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix

Men medicinen kommer ikke de patienter, der ikke har råd til den, til gode, påpeger han.

Mens Ozempic til type 2-diabetes ifølge senatoren i øjeblikket hoster 6.700 kroner om måneden for en amerikaner, koster det eksempelvis 410 kroner i Tyskland.

- Så nu vil jeg appellere indtrængende til det danske folk og den godgørende fond, der ejer den kolossalt indbringende virksomhed. Hjælp det amerikanske folk med at gøre noget ved den epidemi af fedme og diabetes, vi står med, skriver han i Politiken.

Samtidig risikerer priserne også at ruinere offentlige sundhedsforsikringsordninger i USA som Medicare og Medicaid, mener Bernie Sanders.

Han henviser til en beregning fra forskere på de amerikanske Vanderbilt University og University of Chicago, der viser, at det ville koste Medicare mere end 1000 milliarder kroner om året at dække Wegovy og andet vægttabsmedicin.

Samtidig er der i 35 af landets delstater ikke råd til at dække Wegovy overhovedet inden for Medicaid.

Et udvalg i det amerikanske Senat igangsatte i april en undersøgelse af prissætningen af Novo Nordisk-lægemidlerne Ozempic og Wegovy.

Novo Nordisk har i en kommentar om undersøgelsen sagt, at prissætningen i USA er "kompleks", og at der er mange årsager til, at folk i USA ikke har råd til eller adgang til midlerne.

Sanders erklærer sig enig i, at prissætningen på medicin i USA er kompleks.

Han mener dog ikke, at "andet end grådighed" lægger til grund for Novo Nordisks prissætning i landet.

Svarer tilbage: - Det er forkert

Når Bernie Sanders kritiserer Novo Nordisks prissætning på lægemidlerne Ozempic og Wegovy i USA, har den amerikanske senator ikke øje for det fulde billede.

Sådan lyder det fra den administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, Mads Krogsgaard, i TV 2 News-magasinet Business Class, skriver TV 2.

Direktøren mener, at Sanders' kritik er uberettiget.

- Han (Bernie Sanders, red.) glemmer, at listeprisen er voldsomt høj i USA, fordi der sidder en masse mellemmænd i det amerikanske sundhedsvæsen, der kradser i gennemsnit tre fjerdedele af listeprisen ind, siger han.

Udtalelserne fra Mads Krogsgaard kommer, efter at Bernie Sanders mandag var afsender på et debatindlæg i Politiken.

Her skrev senatoren, at Danmarks befolkning bør tilskynde Novo Nordisk til at sænke priserne på de populære midler Ozempic og Wegovy i USA.

Det mener han, er nødvendigt, fordi mange amerikanere ikke har råd til medicinen, og fordi de høje priser ifølge ham risikerer at ødelægge landets sundhedsvæsen.

Sanders henviste blandt andet til, at Ozempic til type 2-diabetes koster 6700 kroner om måneden for en amerikaner, mens det koster 410 kroner i Tyskland.

De priser er dog "helt faktuelt forkerte", lyder det fra den danske topchef.

Dertil påpeger Krogsgaard, at omkring 80 procent af amerikanere er forsikrede, og at størstedelen ifølge ham derfor kun betaler et par dollar om dagen for Ozempic - mens prisen for mange danskere er højere end det.

Bernie Sanders' kritik af Novo Nordisk går også på, at virksomheden ifølge ham bryster sig af at være socialt ansvarlig - men at grundlaget for prissætningen ikke er "andet end grådighed".

Heller ikke dette genkender Mads Krogsgaard.

Novo Nordisk har allerede sænket prisen på Ozempic, sidste år forpligtede man sig til at investere 100 milliarder, og Novo Nordisk Fonden er i sig selv alment nyttig, siger han.

Sponsoreret indhold