Dine penge13. marts 2024 (opd. 13. marts 2024)

Dyrere bananer på vej: Klimaet og sygdomme får skylden

Bananpriser er på himmelflugt og kan true en af danskernes frugtfavoriter
Synes du allerede, at bananer er for dyre? Det kan snart blive meget værre.
Synes du allerede, at bananer er for dyre? Det kan snart blive meget værre.
 Foto: Patrick T. Fallon/AFP/Ritzau Scanpix

Når du næste gang svinger ind forbi grøntafdelingen i det lokale supermarked, kan du forvente måske at skulle række lidt dybere i lommen for at få fat i "de gule krumtapper".

Klimaforandringerne har nemlig sat deres spor i bananindustrien, skriver BBC.

Og det kan snart smitte negativt af på prisen, advarer flere eksperter.

Ifølge Pascal Liu, der er seniorøkonom ved FN's fødevare- og landbrugsorganisation, står bananforsyningen over for en "enorm trussel" på grund af klimaforandringer og hastigt spredende sygdomme.

Og i Storbritannien har man allerede mærket konsekvenserne, da nogle butikker oplever bananmangel efter storme på havet, der forsinker leverancerne.

Men selvom forsyningskæden kan overleve disse vejrbegivenheder, er det de langsigtede klimaudfordringer og sygdomme, som giver anledning til bekymring.

En af de mest frygtede sygdomme blandt bananer er nemlig en svampeinfektion, der har bredt sig fra Australien og Asien til Afrika og nu Sydamerika.

Infektionen angriber bananplantagerne og kan være vanskelig at udrydde, især da den trives i varmere temperaturer. Eksperter frygter, at hvis ikke der findes en løsning, vil bananpriserne stige - og blive meget høje.

Sponsoreret indhold