Nyheder30. august 2022

Din hund kan risikere demens

Menneskets bedste ven kan også udvikle demens, og det er særligt hunde, der ikke bevæger sig nok, som har en høj risiko for sygdommen
sovende hund
Demens kan vise sig på flere måder, herunder søvnproblemer, hukommelsesproblemer og ændret social adfærd.
 Foto: Lars Havn Eriksen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun din bedstemor, din far eller dig selv, der kan udvikle demens gennem livet.

Menneskets bedste ven kan nemlig også blive dement, og det kan især ramme hunde, der ikke får tilstrækkelig motion.

Det viser en ny undersøgelse ifølge Dagbladet.

Når en hund udvikler demens, kan man som ejer spotte det gennem dens adfærd. Her kan det firebenede familiemedlem nemlig udvise symptomer som hukommelsesproblemer, søvnproblemer og et ændret socialt adfærd.

- De kan være vågne, vandre rundt om natten og virke forvirrede. Så kan de gå på toilettet indendørs, siger dyrlæge Catarina Eliasson, der har særlig ekspertise i hunde- og kattesygdomme.

Men der er dog én ting, man som hundeejer kan gøre for at hindre, at menneskets bedste ven udvikler sygdommen.

Husk gåturen

I den amerikanske undersøgelse, hvor mere end 15.000 hunde indgik, fremgår det nemlig, at de hunde, der får lidt motion, har mere end seks gange større risiko for at udvikle demens end de, der er meget aktive.

Ser man på tallene kan det altså godt betale sig, at lufte vovsen en ekstra gang, hvis man ikke ønsker, at hunden skal udvikle symptomer på sygdommen - og i værste fald glemme én.

Forskerne bag undersøgelsen påpeger dog alligevel, at der skal forskes mere i emnet, og derfor er det ikke helt sikkert, at det er manglen på motion, der udelukkende gør, at hunde udvikler demens.

Sponsoreret indhold