Nyheder 29. december 2021

Det viser sig, at edderkopper også er bange for… Edderkopper

Edderkopper kan have araknofobiske tendenser, viser et nyt studie
Foto: MEGA

Held og lykke med at få det her til at give mening...

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tidligere i år slog forsker og postdoc ved Konstanz Univeristet, Dr. Daniela Roessler, fast, at springedderkoppen reagerer med instinktiv frygt og i flere tilfælde vil forsøge at flygte, hvis de konfronteres med en model af en edderkop, der ligner dem.

Så måske bør vi omdøbe devisen til: Bare rolig, de er langt mere bange for sig selv, end du er for dem.

Daniela og kollegaernes research gik ud på at placere de små ottebenede insekter i en lille labyrint, og lade dem ”møde” både 3D-figurer af edderkopper eller døde arter.

Bange for sig selv

På en stjerneformet platform placerede de test-edderkopperne, og overfor blev først en lille perle uden form placeret som kontrol.

Ved at se nærmere på edderkoppernes reaktionsmønstre fandt man, at de ved mødet med andre edderkopper – og altså ikke perlen - meget hurtigt vil forsøge at flygte – især hvis de bliver præsenteret for artsfæller med flere øjne.

Foto: Daniela Roessler

Her ses eksperimentets opstilling, nederst til venstre eksempelvis et billede af modellen, hvorpå edderkopperne bliver konfronteret med de forskellige figurer. (Foto: Daniela Roessler)

Det gælder også, selvom de har stødt på andre edderkopper før. Der var altså for Dr. Daniela Roessler vigtigt, at studiet baserede sig på edderkoppernes erfaring.

- De reagerer med frygt på den model, der havde form som en anden edderkop. De reagerede altså ikke på samme måde med den lille kontrol-figur, siger hun.

Netop springedderkopper har et ekstremt godt syn, fortæller Roessler i podcasten ”Short Wave”, hvor hun beretter om sine studier og sin store kærlighed for den specifikke edderkop.

- De ser nærmest lige så godt som os med deres to sæt øjne af fire styks. De er som små katte, når de jager i mørket.

Artiklen fortsætter under billederne:

Foto: Daniela Roessler

Der er stor forskel på, om springedderkopperne møder den generiske sorte perle....

Foto: Daniela Roessler

Eller om de får øje på en model af en anden edderkop.
(Foto: Daniela Roessler)

Selvom edderkopperne oftest bliver betragtet som ”rovdyr”, der blandt andet lever af myg, så kan de ude i naturen selv være truet bytte - endda blandt artsfæller.

Og derfor giver det altså god mening, at de små uhyggelige kryb selv lider af en form for araknofobi.

Se flere optagelser fra studiet i Dr. Roesslers opslag her:

traumatiseret ved halloween

Podcast-værten stiller undervejs i interviewet med Daniela det udmærkede spørgsmål:

  • - Hvad så med Halloween-pynt? Risikerer jeg at traumatisere hele nabolagets små edderkopper?

Og lige som man ikke troede, det kunne blive mere skørt, er svaret faktisk tæt på ja.

Roessler forklarer, at edderkopperne faktisk godt kan ændre adfærd efter at have mødt en overlegen trussel – og nærmest lide af en form for PTSD.

Men igen påpeger hun, at øjnene er et vigtigt element.

- Edderkopper, der laver spindelvæv har ikke de store, voldsomme øjne, og det er tit dem, vi bruger som uhyggeligt pynt, foklarer hun, og fortsætter:

- I naturen ser vi ofte, at øjnene virker som trussel. Rovdyr har ofte øjne, der peger lige frem. Og sommerfugle beskytter sig med de store mønstre på vingerne, der ligner øjne, og som kan skræmme fjender bort.

Sponsoreret indhold