Nyheder15. februar 2022

Det var ikke doping, men bedstefars medicin

Kunstskøjteløberen Kamila Valieva mener selv, at hun kan have fået et ulovligt stof i kroppen, fordi hun er kommet til at tage sin bedstefars medicin ´
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20220211-064512-6-1920x1276we_0.jpg
 Evgenia Novozhenina/Reuters/Ritzau Scanpix

Måske er en uheldig hånd i familiens medicinskab årsag til, at den 15-årige russiske kunstskøjteløber Kamila Valieva 25. december sidste år afgav en dopingprøve, der indeholdt spor af det forbudte stof trimetazidin.

Ifølge formanden for Den Internationale Olympiske Komité IOC's disciplinærinstans, Denis Oswald, er det den forklaring, som Valieva har givet til Den Internationale Sportsdomstol (CAS). CAS skulle vurdere, om hun kunne fortsætte ved vinter-OL i Beijing efter det positive resultat af dopingprøven.

- Hendes argument var, at stoffet kom ind via den hjertemedicin, som hendes bedstefar tager, siger Denis Oswald.

Trimetazidin findes i netop hjertemedicin og i medikamenter mod svimmelhed. Det er på forbudslisten, da det kan øge blodcirkulationen og give bedre udholdenhed.

Suspendering er ophævet

Svaret på Valievas dopingprøve kom først tirsdag i sidste uge. Dagen forinden havde hun vundet OL-guld i holdkonkurrencen.

Efter prøvesvaret blev hun suspenderet af Ruslands Antidopingagentur (Rusada), men dagen efter blev suspenderingen ophævet.

Mandag i denne uge afgjorde sportsdomstolen CAS, at det var i orden, at suspenderingen var blevet ophævet.

Derfor kan Valieva fortsætte med at konkurrere ved vinter-OL.

Her skal hun på mere metaljagt, når kvindernes individuelle konkurrence går i gang tirsdag eftermiddag dansk tid.

IOC oplyser tirsdag, at man stadig afventer svar på Valievas B-prøve. Rusada har ikke villet svare på spørgsmål om, hvorfor B-prøven ikke er blevet analyseret.

Sponsoreret indhold