Nyheder8. marts 2022

Det er ikke som før: Forvent høje benzinpriser i lang tid

Hvis du drømmer om lavere priser på benzin og diesel, kan det godt se lidt sort ud
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210706-062305-1-1920x1280we.jpg
 Arkivfoto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Prisen på en liter benzin eller diesel skyder i vejret for hver dag, der går, og meget af årsagen kan sættes på krigen i Ukraine.

Men selvom der skulle blive fred mellem Rusland og Ukraine, så er det ikke ensbetydende med, at prisen på en liter benzin igen vil falde lige så markant, som den er steget.

- Normalt ser man, at sådan nogle stigninger på olie ved krig eller konflikter ikke varer ret længe, men det her er anderledes.

- De næste fem år skal man indstille sig på, at priserne på olie vil være relativt høje, siger Per Hansen, der er investeringsøkonom ved børsmægleren Nordnet, til SE og HØR.

Fem procent på verdensplan

Den voldsomme prisstigning sker, fordi USA og europæiske lande har overvejet et forbud mod import af russisk olie. Hos flere europæiske lande har mange også valgt, at man vil forsøge at være helt uafhængige af russisk olie og gas, og det er derfor prisen på benzin og diesel vil være høj i længere tid.

Per Hansen fortæller, at Rusland eksporterer omkring fem procent af det globale forbrug af olie. Det virker ikke som ret meget, men oliemarkedet er meget følsomt.

- Når krigen forhåbentligvis snart slutter, så vil prisen på olie falde. Det bliver bare ikke et dramatisk fald.

- Europæerne har sagt, at vi skal være uafhængige af russisk olie og gas på lang sigt, og så løber vi ind i en strukturel ændring, hvor vi skal finde energi et andet sted, fortæller han.

Kræver grøn omstilling

Men det med at blive uafhængig af russisk gas og olie sker ikke bare lige på en dag, og der er et specielt et område, hvor Per Hansen mener, at vi i Danmark kan gøre mere for, at det skal kunne lade sig gøre.

- Vi kan ikke bare blive uafhængige af russisk olie og gas i morgen. Hvis vi vil være uafhængige, så kræver det, at vi får sat meget mere gang i den grønne omstilling, og får sat gang i energiproduktionen på den måde.

- Vi kommer til at mangle russisk naturgas og olie, og vi har en mangel på grøn energi, siger Per Hansen, der ikke mener, at vi i Danmark er nået langt nok med den grønne omstilling.

Med de høje priser på benzin og diesel kan det betale sig for dig at vide, hvordan du kører mere økonomisk, når du sætter dig i bilen. Her kan du få gode råd til, hvordan du sparer bedst på brændstoffet, når du triller ud ad indkørslen.

Sponsoreret indhold