Nyheder24. marts 2023

Det er for dyrt: Pædagoger har ikke råd til at bo i de største byer

Det er for dyrt for pædagoger at købe bolig i store byer som København, Aarhus og Odense
Det er blevet for dyrt for pædagoger at købe bolig i de større byer.
Det er blevet for dyrt for pædagoger at købe bolig i de større byer.
 Foto: Ritzau Scanpix

De seneste 10 år er pædagogers købekraft i forhold til fast ejendom i København, Odense og Aarhus raslet ned, viser ny BUPL-analyse.


I et regneeksempel fra analysen kan en pædagogfamilie på fire nu kun kreditgodkendes til cirka 58 kvadratmeter i København.


Vil familien i stedet købe andelsbolig eller bo til leje, vil de også få et meget lavere rådighedsbeløb om måneden at leve for, end bankerne anbefaler.

Forbrugerøkonom i Nordea Ida Moesby genkender, at pædagoger kan have svært ved at blive kreditgodkendt til boligkøb i de store byer.


Det gælder også større boligkøb flere steder i landet, hvis de ikke har formue eller har tjent på tidligere boligsalg.


”Jeg siger ikke, at det er umuligt. Men det er bare blevet sværere at komme ind på boligmarkedet, og jo lavere løn, man har, jo sværere kan det være," siger hun.

Trods de fald, der nu også ses i boligpriserne, er det ikke blevet billigere at finansiere bolig.


"Renterne er jo steget voldsomt. Og vil man gerne bo i København eller Aarhus eller andre meget attraktive steder, så er det bare endnu sværere,” siger Ida Moesby.


Udviklingen får formand for BUPL Elisa Rimpler til at råbe op på pædagogernes vegne.


”Jeg ved godt, at politikerne ikke kan styre boligpriserne, men de kan levere det lønløft vores uddannelsesniveau berettiger os til. Og de kan sikre flere billige boliger, som pædagoger og andre af velfærdens kernetropper har råd til at bo i,” siger hun.

Lige siden tjenestemandsreformen i 1969, hvor pædagogers løn blev lavt indplaceret, har pædagoglønninger haltet efter andre faggrupper med samme uddannelsesniveau. Og BUPL-formanden kræver et opgør.


”Løn bestemmer, hvor vi kan bo, og hvilke muligheder, vi har i livet. Og det er nødvendigt med et opgør med den gamle uretfærdighed, som hele livet bidrager til ulighed i pædagogers formueskabelse,” siger hun.


I eksemplet fra København, hvor pædagogparret må nøjes med 58 boligkvadratmeter, vil et tilsvarende lærerpar med deres løn kunne få 70 kvadratmeter, mens to chefkonsulenter i det offentlige kan købe 102 kvadratmeter til familien, viser boligkøb-analysen.

Når pædagoger og andre jobgrupper, der holder byens vitale funktioner i gang, ikke længere har råd til at bo, hvor de arbejder, så er det et demokratisk problem.


Det mener samfundsdebattør og ekspert i ulighed Lars Olsen.


"Når byen bliver for eliten, og pædagogen og blikkenslageren presses længere væk fra magtens centrum, er det et demokratisk problem. Så sættes dagsordenen af en hovedstad, der bliver mere og mere aparte i forhold til befolkningen i det brede land," siger han.


Pædagoger vil også være mindre tilbøjelige til at arbejde i byen, hvis de skal pendle langt til jobbet. Og det vil gøre den aktuelle rekrutteringskrise på pædagogområdet endnu større.


Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering var 42 procent af alle forsøg på at ansætte en pædagog i Region Hovedstaden fra marts til august 2022 forgæves.

Sponsoreret indhold