Nyheder24. januar 2023

Dermatologer advarer: UV-neglelamper kan være skadelige

UV-lamperne, som man i salonerne bruger, når gelénegle skal størkne, kan have en skadelig effekt på dna, hvilket er forbundet med en forhøjet risiko for kræft
Får man gelmanicure er det nødvendigt for tørringsprocessen at man stikker fingerspidserne ind under UV-lyset. 
Får man gelmanicure er det nødvendigt for tørringsprocessen at man stikker fingerspidserne ind under UV-lyset.
 Foto: Colourbox

Farverige kunstige negle har ligesom mange andre steder i verden haft en stigende popularitet herhjemme.

Både i landets saloner, men også derhjemme har danskerne taget UV-lamperne, der kaster det karakteristiske blå lys over gelémanicuren, til sig.

I årevis har eksperter dog haft mistanke om, at de ultraviolette neglelamper kan være forbundet med en højere risiko for hudkræft, hvis de benyttes rutinemæssigt.

Nu peger ny forskning i en nedslående retning.

Testet på celler fra mennesker og mus

Rapporten, der er udgivet på forskningsportalen Nature Communications i forrige uge, viser, at stråling fra UV-neglelamper kan beskadige dna, og på den måde forårsage permanente ændringer i de menneskelige celler.

Disse ændringer kan på længere sigt forbindes til øget kræftrisiko.

NBC News har talt med dermatologen Julia Curtis, som dog ikke har noget med den aktuelle forskning at gøre, men som kalder disse celleændringer for ”et skridt på vejen til udviklingen af kræft.”

Forskningen gjorde ikke brug af forsøgspersoner som sådan, men eksponerede celler fra mennesker og mus for UV-lyset fra negletørreren.

De observerede efter 20 minutter, at 20 til 30 procent af cellerne var døde. Efter tre følgende sessioner á 20 minutter var de oppe på 65 til 70 procent.

Vil kræve længere tid

Man har før undersøgt forbindelsen mellem hudkræft og brug af det ultraviolette lys i neglesalonerne. I 2020 kiggede man på to amerikanske kvinders udvikling af modermærkekræft på håndryggen. De havde begge benyttet sig af UV-neglelamper i forbindelse med gelmanicure i årevis.

Man konkluderede dog dengang, at denne eksponering af lyset havde ringe eller ingen forbindelse med kræft.

Forskerne vil være nødt til at undersøge effekterne på personer fremfor celler, hvis de skal kunne slå helt fast, om strålerne er kræftfremkaldende.

Og så vil det kræve flere år, forklarer de.

– UV-lamperne blev ikke rigtig populære før i løbet af 2000’erne, så det kan være svært at lave den årsagssammenhæng, lyder meldingen fra Curtis.

En af forfatterne bag undersøgelsen, Maria Zhivagui, der er postdoc-forsker ved University of California, San Diego forklarer:

– Sådan som det ser ud nu, vil jeg råde folk til bare at overveje risikoen. Forstå, hvad det her gør. for vi er ikke sikre på, at disse dna-skader er direkte kræftfremkaldende.

Sponsoreret indhold