Nyheder23. august 2023

Der er blevet nedgravet heste uden tilladelse på Viegård Stutteri

Det har været i strid i med loven, at der er blevet gravet døde heste ned på stutteriet i nord for Viborg
dfjklsgakgj
Myndighederne leder efter nedgravede heste nord for Viborg. Stutteriet er i forvejen sigtet for en række overtrædelser af dyrevelfærdsloven.
 Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Onsdag morgen indfandt folk fra Viborg Kommune, politiet og Fødevarestyrelsen sig hos et omstridt, midtjysk stutteri i forbindelse med et uanmeldt besøg.

I samarbejde med Forsvarets maskiner har man i løbet af onsdag ledt efter nedgravede dyr ved 12 forskellige lokationer nær stutteriet.

- Vi kan sige, vi har fundet nedgravede heste derude, siger viceinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi Christian Toftemark ved et pressemøde onsdag eftermiddag i forbindelse med aktionen.

Der er ikke meget nyt, hverken politi, styrelse eller kommune kan komme med yderligere på dette tidspunkt. Men en ting står klart efter onsdagens aktion:

Der har ikke været tilladelse til at nedgrave på grunden, men heste er blevet gravet ned.

Sådan lyder det fra direktør for teknik og miljø i Viborg Kommune Hans Jørn Laursen, der også deltog ved pressemødet.

Der er tidligere blevet rejst i alt 35 sigtelser mod Stutteri Viegård.

De har dog ikke karakter af vanrøgt eller mishandling. Derfor er der heller ikke sket sanktioner som fjernelse af heste.

Indtil videre er kravene til stutteriet desuden blevet efterkommet. Det har blandt andet betydet, at for tynde heste er kommet i behandling.

Særligt i lokalområdet har sagen tiltrukket sig stor opmærksomhed hen over sommeren.

Flere gange er det kommet så vidt, at der er opstået konfrontationer mellem de ansatte på stutteriet og borgere, som har demonstreret.

Hvilken tilstand både de nedgravede og levende dyr på stutteriet har været eller er i, kan ingen af parterne på pressemødet heller ikke komme ind på.

Fødevarestyrelsen har været til stede ved onsdagens aktion og taget blodprøver af de nedgravede heste og vil undersøge dyrene.

De bliver sendt til Københavns Universitet, hvor deres ernæringstilstand vil blive undersøgt, siger veterinærchef Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen på mødet.

Viceinspektør Christian Toftemark siger, at politiet har vurderet alle anmeldelser, det har modtaget:

- Vi har fået langt over 100 oplysninger i forbindelse med sagen.

Sponsoreret indhold