Nyheder2. oktober 2022

Denne detalje på viralt billede fik iranske kvinde arresteret

En iransk kvinde – Donya Rad - er blevet arresteret efter at have spist morgenmad med en veninde på en restaurant i Teheran – hun havde nemlig ikke sit tørklæde på
Den unge kvinde spiser på billedet morgenmad sammen med en veninde. Ingen af dem er iført et traditionelt hovedtørklæde.
Den unge kvinde spiser på billedet morgenmad sammen med en veninde. Ingen af dem er iført et traditionelt hovedtørklæde.
 Foto: Twitter

Iranske sikkerhedsstyrker har anholdt en kvinde.

Det er i sig selv ikke en usædvanlig begivenhed for tiden, eftersom den kvindelige befolkning i Iran for tiden er på gaden for at forsvare helt basale rettigheder og kæmpe for frihed.

Men anholdelsen af Donya Rad tiltrækker dog alligevel en smule ekstra opmærksomhed, da den sker på baggrund af et viralt billede.

Det fortæller kvindens søster til CNN.

På billedet ses den unge kvinde spise morgenmad sammen med en veninde – der ligesom Donya Rad ikke er iført et traditionelt hovedtørklæde. De to sidder på en café, som ligesom mange andre kaffesteder i Iran ikke tillader kvindelige besøgende.

– Efter at have besøgt stedet blev hun arresteret. Og efter et par timer uden lyd fra hende, fortalte Donya mig under et kort opkald, at hun var blevet overført til en afdeling i Evin-fængslet, fortæller hendes søster til CNN.

Fængslet i Teheran bliver betegnet som et notorisk brutalt sted, og også her er det strikse regimes regler dominerende.

Flere indflydelsesrige iranere er de seneste dage blevet tilbage holdt af politiet, mens vreden og oprøret vokser. Herunder den iranske digter Mona Borzouei, fodboldspilleren Hossein Mahini, den forhenværende iranske præsidents datter Faezeh Rafsanjani.

Iranske kvinder går på gaden - lige her i Tyrkiet - hvor de klipper deres hår af og råber: Kvinde - Livet - Frihed.
Iranske kvinder går på gaden - lige her i Tyrkiet - hvor de klipper deres hår af og råber: Kvinde - Livet - Frihed.
 Foto: Ritzau Scanpix

Urolighederne og protesterne i Iran tog sin begyndelse, da den 22-årige Mahsa Amani blev arresteret den 13. september af moralpolitiet i Teheran sammen med en gruppe kvinder.

Årsagen var, at hendes hovedbeklæding ikke sad rigtigt, og til at starte med fik hendes bror besked på, at hun ville blive løsladt efter en times ”belæring”.

Vidner har set hende blive slået i hovedet, og senere også slået i politibilen. Efter en time blev hun kørt til hospitalet, hvor hun lå i koma frem til sin død den 16. september.

Amanis død har fået kvinder i Iran til at gå på gaden og demonstrere ved at klippe deres hår af i protest under det samlede opråb: ”Kvinde - Livet - Frihed”

Sponsoreret indhold