Den spanske konge vil forlade tronen

Den spanske konge vil forlade sin trone

Den spanske konge vil forlade sin trone

Foto: AOP
Den spanske konge Juan Carlos vil forlade sin trone, oplyser premierministeren Mariano Rajoy ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det bliver hans 46-årige søn Felipe, der overtager tronen.

76-årige Juan Carlos satte sig i kongestolen i 1975 og kunne de første år nyde godt af en meget stor støtte og sympati blandt spanierne. Sympatien udsprang især af det faktum, at den spanske konge var manden, der førte Spanien ind i en demokratisk styreform efter en årrække med diktator Franco som landets hersker.

Men populariteten er dog faldet i takt med, at skandalerne er haglet ned over kongehuset i en sådan grad, at flere eksperter længe har bebudet, at kong Juan Carlos måtte abdicere, hvis kongehusets omdømme skulle reddes.

Skandalerne tæller blandt andet en uetisk og særdeles omdiskuteret elefantjagt i påsken for to år siden. Her rejste kongen på safarijagt til Botswana i Afrika på et tidspunkt, hvor Spanien var i en dyb økonomisk recession. Rejsen sendte kongen ud i et sandt mediestorm, efter han skød og dræbte en elefant - og tilmed brækkede hoften efter et fald i sit soveværelse. Den skandaleombruste tur endte med at betyde, at kongens kone Sofia aflyste parrets guldbryllup i maj 2012.

Ud over den skandaleløse tur til Afrika har rygter om utroskab klæbet til den spanske konge.

Sidste år kom kongen igen i modvind, efter han indirekte havde været med til at få en spansk fange i et marokkansk fængsel benådet. Fangen var blevet dømt i en række grove pædofilisager, og nyheden om benådningen skabte så store protester i Marokko, at den marokkanske kong Mohamed trak benådningen tilbage.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close