Nyheder14. april 2024

Dansker efter tur i beskyttelsesrum i Jerusalem: Adrenalinen kører

For Jakob Melchior, som er bosat i Jerusalem, har natten til søndag budt på brag, sirener og beskyttelsesrum.

Som dansker i Jerusalem er det ikke en fremmed oplevelse at høre sirener i byen - men nattens ophold i beskyttelsesrum har alligevel været anderledes end tidligere.

Det fortæller 50-årige Jakob Melchior, som er dansker bosat i Jerusalem med sin familie. Her har han boet de sidste 30 år.

- Stemningen det sidste døgn og i løbet af aftenen har været anspændt. Vi har ventet på, hvad der skulle ske, og så begyndte vi at få en fornemmelse af det, fortæller han.

Iran iværksatte lørdag aften et luftangreb på Israel.

Blandt andet i Jerusalem kunne man natten til søndag høre eksplosioner fra luftværn, som arbejdede med at afværge missil- og droneangreb, og luftsirenerne begyndte at hyle.

Jakob Melchior og hans familie har et beskyttelsesrum tilknyttet deres hjem og ved 02-tiden måtte de her søge tilflugt. I rummet har de blandt andet vand, førstehjælp og ekstra batterier.

- Vi hørte brag og kort tid efter lød sirenen. På vej til beskyttelsesrummet kunne vi gennem vinduet se lysskær fra nedskydninger af missiler eller raketter, fortæller han.

Normalt er retningslinjerne, at man skal søge tilflugt i ti minutter efter lyden af en sirene. Hvis der herefter er stille, kan man vende tilbage til sit hjem, forklarer han.

Familien blev dog i tvivl, om det samme gjaldt under nattens omstændigheder.

- Vi var lidt usikre og måtte lige google os frem til reglerne. Men så vidt vi forstod, var det igen timinuttersreglen, der gjaldt. Så efter 10-20 minutter gik vi tilbage, lyder det.

Ud over Jakob Melchior selv tæller familien hans hustru og deres tre børn, der er mellem 15 og 20 år. Det blev blandt dem tydeligt, at man reagerer forskelligt på sådan en oplevelse.

- Det er en angst for os alle sammen, og det er meget forskelligt, hvordan vi prøver at komme gennem timerne. Nogen har det bedst med at følge nyhederne minut for minut, og andre vil gerne se en serie. Jeg har selv set de første to afsnit af den nye sæson af "Orkesteret" på DR som adspredelse.

På den ene side har man som indbygger i Jerusalem prøvet lignende forløb flere gange før, påpeger danskeren. På den anden side skiller natten sig for Jakob Melchior ud.

- Det føles på en måde bekendt, men alligevel ikke, fordi angrebet kom fra en anden side. Det er en underlig følelse. Klokken er halv fire, og der er ikke nogen hos os, der er gået i seng endnu. Så adrenalinen kører, og der er en frygt.

Jakob Melchior regner med at stemningen i Jerusalem de næste dage bliver anspændt, og i hans familie vil de prioritere at holde sig nær et tilflugtssted.

- Vi vil holde os mere hjemme, og, hvis vi skal et sted hen uden for hjemmet, så være opmærksomme på, at vi har en plan for, hvordan vi hurtigt komme i sikkerhed.

- Og så må jeg vente i tålmodighed på, at der kommer flere afsnit af "Orkesteret" ud på DR eller finde noget andet at få tiden til at gå med, siger Jakob Melchior.

Sponsoreret indhold