Nyheder15. maj 2023

Danske Vognmænd inviteret til møde: Der skal drøftes afgift og demonstrationer

Danske Vognmænd er mandag eftermiddag blevet inviteret til møde med transportministeren og skatteministeren. Her skal der drøftes kilometerafgift og vognmandsdemonstrationer
Der har hele mandagen været vognmandsdemonstrationer på flere danske veje.
Der har hele mandagen været vognmandsdemonstrationer på flere danske veje.
 Foto: Presse-fotos.dk

Brancheorganisationen DTL - Danske Vognmænd er tirsdag inviteret til møde med transportminister Thomas Danielsen (V) og skatteminister Jeppe Bruus (S).

Her skal den kommende kilometerafgift og demonstrationerne mandag drøftes, siger direktør Erik Østergaard fra DTL til fagmediet Transportmagasinet.

- Vi skal sammen med de øvrige repræsentanter for organisationerne diskutere situationen omkring kilometerafgiften og vognmandsdemonstrationerne. Så må vi se, hvad der kommer ud af det, siger Erik Østergaard.

Mandag har vognmænd flere steder i landet generet trafikken med blokader ved trafikknudepunkter og ved at køre langsomt.

Det sker i protest mod en kommende kilometerafgift.

Erik Østergaard understreger, at brancheorganisationen tager skarp afstand fra ulovlige demonstrationer.

Han vurderer dog, at der er forståelse i befolkningen for, at vognmændene er frustrerede ved udsigten til den nye afgift.

Ifølge Erik Østergaard er det "gået op for alle, at kilometerafgiften ikke har noget som helst med den grønne omstilling at gøre".

- Det handler om, at staten skal have nogle flere penge i kassen, siger han til Transportmagasinet.

Jeppe Bruus bekræfter mødet tirsdag over for Ritzau og siger følgende om blokaderne:

- Det vil jeg ikke gøre mig til dommer over. Jeg glæder mig over, at vi lever i et godt og åbent demokrati, siger skatteministeren.

Afgiften skal indføres i 2025 og være en kilometerbaseret vejafgift, som betyder, at en lastbil, der kører på benzin eller diesel, i gennemsnit skal betale 1,30 kroner per kilometer.

Jeppe Bruus siger, at han ikke "kommer til at trække forslaget tilbage".

Han siger dog, at "vi lytter meget til den kritik og den bekymring, som det er udtryk for".

- Vi er i gang med at lovbehandle det her, som er et udtryk for, at vi skal omstille hele vejtransporten. Her er dette ét element i det samlede kompleks.

- Hvis ikke vi skal omstille vores vejtransport, skal vi skrue op andre steder. Industrien, fødevarer eller landbrugsområdet for at nå vores klimamål. Vi er i en situation, hvor vi skal udfase fossile brændstoffer. Vi skal i fremtiden køre på noget, der er bæredygtigt, og det er den omstilling, der er i gang, siger Jeppe Bruus.

I forhold til hvad regeringen eventuelt vil gøre, hvis blokaderne fortsætter fremover, gentager Jeppe Bruus, at han ikke vil gøre sig til dommer over, hvordan andre demonstrerer. Han tilføjer, at regeringen og branchen "er i tæt dialog" om emnet.

/ritzau/

Sponsoreret indhold