Nyheder16. april 2024 (opd. 16. april 2024)

Danske Beredskaber melder kras kritik efter brand i Børsen: - Det er ærgerligt, fælles kulturarv ikke bliver sikret bedre

Sekretariatschef hos Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, mener ikke, vi i Danmark gør nok for at sikre vores fælles kulturarv. Det seneste offer er Børsen, og der kommer flere, mener han

Historisk: Det er en katastrofe

LÆS OGSÅ: Brandalarmen er tit gået af i Børsen-bygningen

Der er ingen tvivl hos sekretariatschef hos Danske Beredskaber Bjarne Nigaard.

Man kunne gøre mere for at sikre Danmarks fælles kulturarv i form af historiske bygninger rundt i landet.

Det fortæller Bjarne Nigaard til SE og HØR, da vi fanger ham ovenpå morgenens forfærdelige nyheder på Slotsholmen, hvor Børsen står i flammer.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at fælles kulturarv ikke bliver sikret noget bedre. Hver gang, der sker sådan noget her - og det sker indimellem - rammer det mig, fortæller han.

For næsten præcis fem år siden stod Notre Dame i flammer. Dengang meldte Danske Beredskaber ud, at vi i Danmark skulle gøre mere fremadrettet for at sikre vores historiske bygninger mod brand.

De sidste billeder

Men intet er der sket.

- Der er ikke sket ændringer på trods af vores opfordring, siger Bjarne Nigaard.

Problemet i Danmark er - ifølge sekretariatschefen - at vi ikke har samme regler, som de fx har i Norge, hvad angår kulturbygninger.

I Norge er staten med til at sikre, at bygninger er stærke mod tilfælde af brand. I Danmark er det ejerne af de forskellige kulturbygninger, der står med ansvaret mutters alene.

Dog er der masser af hjælp at hente, hvis man ejer en kulturbygning og ønsker at gøre den brandsikker. Det har Danske Beredskaber sørget for på deres hjemmeside.

Børsen-bygningen er ejet af Dansk Erhverv, og da SE og HØR henvender sig for at høre, om de har gjort noget efter Danske Beredskabers opfordring for nogle år tilbage, lyder svaret, at de ikke har tid lige nu.

Dansk Erhverv holder i øvrigt doorstep klokken 12 om ulykken. Den kan du følge på SE og HØR, når tiden nærmer sig.

Sponsoreret indhold